Verschillende voedingscategorieën onder de loep

We hollen onszelf vaak voorbij. Van afspraak naar afspraak, van werk naar de crèche, van thuis naar de voetbaltraining. Het is soms een wonder dat we de tijd vinden om iets te eten. Laat staan dat we stilstaan bij wat we dan in onze mond steken. Het loont om hier aandacht aan te besteden. Gezond eten… In theorie weten we in grote lijnen hoe we dat moeten aanpakken. Maar hoe zit het in het echte leven? Nam jij je voor om gezond te eten? Of twijfel je of je goed bezig bent in je voedingspatroon? Kan jij ook wat extra hulp gebruiken om gezonder te eten?

Om jouw kennis te vergroten over voeding hebben we verschillende voedingscategorieën uitgebreid uitgewerkt.

krachttraining en eiwitrijk eten

Waarom zijn krachttraining en eiwitrijk eten op latere leeftijd een heel goed idee?

Spieropbouw is een synergie (samenwerking) tussen voeding en inspanning. We noemen deze twee de anabole stimuli. Door eiwitten te eten, bied je jouw lichaam de kans om de aminozuren daaruit te gebruiken als bouwstenen voor je spieren. Wanneer je fysiek actief bent, maak je je lichaam gevoeliger voor het verwerken van die eiwitten. Je hebt dan dus simpel gezegd meer aan de voeding die je binnen krijgt. Omgekeerd geldt hetzelfde; hoe minder je beweegt, hoe minder je lichaam reageert op de inname van eiwitten.

Lees meer over krachttraining en eiwitrijk eten

De Nutri-score; verhelderend of verwarrend?

De Nutri-score; verhelderend of verwarrend?

Veel mensen eten bewerkte producten zonder zich echt af te vragen wát ze nu eigenlijk in hun mond stoppen. Dat is een probleem want de meeste van die producten bevatten aardig wat zout, suiker of verzadigd vet. De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat consumenten snel en gemakkelijk kunnen kiezen voor gezonde(re) voeding, daarom is besloten om mee te gaan in de Nutri-Score die al op meerdere plekken in Europa gevoerd wordt. Door middel van een letter en een kleur wordt aangeduid hoe gezond of ongezond een product is.

Lees meer over de Nutri-score

Blog duurzaam en veilig vlees l Dietist Sleegers Deurne

Duurzaam en veilig vlees!

Duurzaamheid gaat over zaken als dierenwelzijn, diergezondheid, voedselveiligheid, milieu, natuur, energie, arbeidsomstandigheden, tegengaan van waterverspilling, recycling en het inzetten van bestendige energiebronnen. Het gaat over zuinig zijn op de omgeving met tot doel voorkomen dat natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken en het klimaat ontregeld raakt. De productie van vlees heeft veel invloed op het milieu en klimaat en is dus in de basis niet duurzaam. De veehouderij is daarom een branche die sterk onder vuur ligt en steeds meer mensen vragen zich af of vlees eten eigenlijk nog wel kan.

Lees meer over duurzaam en veilig vlees

Blog vlees vet lekker of lekker vet l diëtist Sleegers Deurne

Vlees: Vet lekker of lekker vet?

Loopt het water je in de mond bij de gedachte aan een sappige biefstuk? Dan hoor je bij de vele mensen die vlees lekker vinden en voor wie het een vast onderdeel van de maaltijd is. In Nederland wordt er dagelijks zo’n 98 gram per persoon van gegeten, mannen meer dan vrouwen. Maar is het eten van vlees nou eigenlijk wel zo gezond? Zijn er onderlinge verschillen en waar moet je rekening mee houden? In deze blog staat vlees in de spotlight, ik vertel je alles wat je moet weten over deze productgroep.

Lees meer over vlees

Veilig groenten en fruit eten | Dietist Evi geeft uitleg

Safety first, veilig groenten en fruit eten

Groenten en fruit lijken misschien niet zo’n spannende producten, toch duikt er zo eens in de zoveel tijd een verhaal op over de gevaren die kleven aan de consumptie ervan. De meeste van die verhalen bevatten een kern van waarheid, maar zijn zwaar overdreven of inmiddels weerlegd. In deze blog lees je er meer over.

Lees meer over veilig groenten en fruit eten

Duurzaam groenten en fruit eten | Dietist Evi Deurne

Duurzaam omgaan met groenten en fruit

Duurzaamheid is een groot thema in onze maatschappij. En niet voor niets, want onze mooie aarde raakt overbelast door de manier waarop we leven. Groenten en fruit zijn natuurlijke producten, maar als je denkt dat ze daardoor niet belastend zijn voor het milieu dan heb je het mis. Voor jouw appels, paprika’s of bonen in de winkel liggen, hebben ze al een hele tocht doorstaan.

Lees meer over duurzaam omgaan met groenten en fruit

Blog over Groente en fruit l dietiste Evi Sleegers l Dietistenpraktijk Deurne

Hoeveel groenten en fruit eten?

Groenten en fruit spelen de hoofdrol in een gezond voedingspatroon. De meeste mensen weten dit, desondanks krijgt meer dan de helft van de Nederlanders er te weinig van binnen. Jarenlang was de stelregel ‘twee ons groenten en twee stuks fruit’ maar in 2016 heeft het voedingscentrum dit advies bijgesteld naar boven. 250 gram groenten en 2 porties fruit is nu de norm. Groenten en fruit zijn hierbij niet inwisselbaar omdat ze elk andere unieke eigenschappen hebben. 

Lees meer over hoeveel groenten en fruit eten gezond zijn

Waarom groenten en fruit gezond zijn | Dietist Deurne 1

Waarom groenten en fruit gezond zijn

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat het gezond is om groenten en fruit te eten. Maar hoewel supermarkten hun best doen om het kleurige assortiment zo mooi mogelijk uit te stallen, zijn er maar weinig mensen die er dagelijks voldoende van binnen krijgen. In deze blog vertel ik je iets over de verschillende soorten, ik hoop je te inspireren!

Lees meer over waarom groenten en fruit gezond zijn

Blog Vis l Veilig vis eten, hoe doe je dat? Dietistenpraktijk Sleegers Deurne

Veilig vis eten, hoe doe je dat?

Zo gezond zijn als een vis, wie wil dat nou niet? Goed om te weten is dat het eten van vis hieraan kan bijdragen. Maar hoe ga je op een gezonde manier om met vis? En wat nou als je het helemaal niet lekker vindt? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in dit blog.

Lees meer over veilig vis eten

Blog vis Dietist Deurne Evi Sleegers

Zo gezond als een vis

Zo gezond zijn als een vis, wie wil dat nou niet? Goed om te weten is dat het eten van vis hieraan kan bijdragen. Maar maakt het dan ook nog iets uit welke soort je kiest? We moeten toch juist mínder vet eten, waarom zou vette vis dan wel een goede keuze zijn? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in dit blog.

Lees meer over hoe gezond vis eten is

Diëtistenpraktijk Sleegers en Boerderijwinkel Sint-Janshoeve

Groentepakket

Boerderijwinkel Sint-Janshoeve is een speciaalzaak, je koopt er groenten, fruit en sinds kort ook zuivel die afkomstig is van lokale boerderijen. Om het eten van voldoende groenten zo gemakkelijk mogelijk te maken, biedt Sint-Janshoeve de mogelijkheid om een groentepakket te bestellen. Want eerlijk, veel mensen eten nog steeds te weinig groente op een dag. In dat pakket zitten niet alleen groenten, maar ook recepten waarmee je die tot een heerlijke maaltijd kunt omtoveren. Diëtistenpraktijk Sleegers houdt van gezond én gemakkelijk. Beide ingrediënten komen samen in deze pakketten, reden genoeg dus om hier enthousiast over te zijn! Met de neuzen in dezelfde richting hopen wij jou te inspireren.

Lees meer over het groentepakket

BBQ tips | Evi Sleegers | Dietist Deurne

BBQ tips

Als het zonnetje weer volop schijnt halen de meeste van ons de barbecue weer tevoorschijn. Groot gelijk!Barbecueën is op zich heel gezond, je gebruikt weinig of geen vet bij het bereiden van je vlees. Maar een tafel vol kant-en-klare salades, wit stokbrood met kruidenboter, speklappen en vette sauzen maken het niet gezond. Daarnaast is het gevaar van een barbecue dat je vaak teveel eet en drinkt. Dat kan veel gezonder! Of je nu aan het lijnen bent of niet, met onderstaande tips kan je lekker en gezond genieten van de barbecue.

Lees meer voor alle tips

blog vis - dietist deurne - evi sleegers

Vis

De uitspraak ‘vis eten is gezond’ hebben we allemaal weleens gehoord. Maar weten we eigenlijk wel waarom vis zo gezond is? Mogen we dit onbeperkt eten, en zijn alle vissoorten dan gezond? Wat is vette vis?  En wat als je geen vis lust, is een visoliecapsule dan net zo gezond? Veel vragen waarin ik in deze blog antwoord op ga geven. Duik mee in de onderwaterwereld.

Is vis gezond? Ja, vis eten is gezond!

Lees hier meer over vis

Vlees en vleeswaren - blog - Dietistenpraktijk

Vlees en vleeswaren

Sta jij ook al te watertanden bij een sappig biefstukje? Bijna iedereen vindt vlees lekker en bij de meeste maaltijden vind je wel een stukje vlees. Wij Nederlanders zijn dus goede vleeseters. Dagelijks eten we gemiddeld zo’n 98 gram vlees per dag. Vooral de consumptie bij mannen is hoger dan bij vrouwen. Het lijkt wel of we niet zonder kunnen – en dat hoeft ook niet. Maar is de hoeveelheid vlees dat we nu eten eigenlijk wel zo gezond? En zit er dan ook verschil in welk vlees je kiest en waar je het koopt?Om meer inzicht te geven en kennis te vergroten ga ik deze productgroep eens uitvergroten.

Vlees kan zeker bijdragen aan de gezondheid, mits je kiest voor de juiste soort én de juist hoeveelheid die je dagelijks op je bordje hebt liggen. Vlees heeft namelijk zowel goede en slechte eigenschappen.

Lees hier meer over vlees en vleeswaren

blog groente en fruit - dietist deurne - evi sleegers

Groente en fruit

We weten het eigenlijk allemaal wel, groente en fruit is gezond. Al die mooie kleuren bij elkaar als we de supermarkt binnenlopen. Maar toch vinden we het lastig om dit dagelijks voldoende binnen te krijgen. En wat weten we nu eigenlijk over groente en fruit? Zijn alle soorten gezond of zijn er ook een aantal minder gezond?

Trek jij je neus al op bij de gedachte aan spruiten? Voel je je een konijn bij het eten van wortelen en schuif je de sperziebonen liever in je servet? Denk daar de volgende keer dan toch eens beter over na. Groente en fruit zijn namelijk een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Lees hier meer over groente en fruit

HOE KUNNEN WE DE OBESITAS EPIDEMIE VERBETEREN?

Obesitas

Hoe kunnen we de obesitas epidemie verbeteren?

Beweeg jij genoeg? 48,8% van de Nederlandse volwassenen in 2017 heeft obesitas. Obesitas is het gevolg van een te hoge calorie inname ten opzichte van het aantal verbrande calorieën. Mensen weten vaak niet hoe dat zij deze balans zelf kunnen verbeteren naast gezonde voeding.

Lees hier meer over obesitas

Schermafbeelding 2019-08-15 om 13.25.09

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. We hebben ze nodig voor een goede gezondheid. Vitamines en mineralen komen van nature voor in allerlei verschillende voedingsmiddelen. Ieder heeft zijn eigen functie in het lichaam.

Lees hier meer over vitamines en mineralen

Blog gezonde snacks voor na het sporten Deurne

Gezonde snacks voor na het sporten

Of je nu van hardlopen houdt, liever een groepsles in de sportschool doet, meer aan krachttraining doet of een uurtje op het voetbalveld hebt gestaan.  Je lichaam heeft hard gewerkt waarvan het moet herstellen. De juiste voeding voor na het sporten kan bijdragen aan dit herstel zodat je optimaal van deze inspanning kunt profiteren. Je inspanning en daarna voldoende rust is alleen op zichzelf niet voldoende. Hetgeen wat je daarna eet of drinkt is zeker net zo belangrijk voor je herstel en opbouw van je spieren.

Lees hier meer over gezonde snacks voor na het sporten

Schermafbeelding 2019-12-17 om 20.15.24

Sinterklaastips

Sinterklaas is weer in het land en het lijkt wel of dat het snoepgoed al maanden in de supermarkt ligt. Sinterklaas is een hele gezellige periode, maar ook een moeilijke periode voor iedereen die op het gewicht wil letten en/of gezonder wil (blijven) eten.

Lees hier verder voor de sinterklaastips

Gourmettips evi sleegers deurne

Gourmettips

Voor veel gezinnen is het met de feestdagen weer het moment van het jaar om het stoffige gourmetstel uit de doos te halen en lekker samen te genieten. Maar is gourmetten nu eigenlijk wel gezond? Ik zeg ideaal als je het doet zoals hieronder met een aantal tips beschreven. Je kunt het dus op een gezonde of een ongezonde manier doen. Het maakt het niet minder gezellig. Aan jou de keuze!

Lees hier verder voor de gourmettips

Schermafbeelding 2019-12-17 om 20.07.11

Kerst tips

Zie je het niet zitten om kilo’s zwaarder het nieuwe jaar in te gaan? Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen bij het ‘gezonder’ doorkomen van deze dagen.

Lees hier verder voor de kerst tips

wintersport tips l blog l dietistenpraktijksleegers te deurne

Wintersport tips

Het voordeel van een wintersportvakantie is dat je actief bezig bent. Met skiën of snowboarden, wandelen in de bergen of zelfs met iets eenvoudigs als sleetje rijden verbrand je heel wat calorieën. Maar, er liggen daarnaast ook heel wat verleidingen op de loer. Zoals de lunch op de piste, de gepaneerde schnitzel en curryworst tijdens het diner en misschien ook wel de nodige alcoholische drankjes tijdens de après-ski. Hoe ga je daar mee om? Hieronder een aantal tips om de wintersportvakantie zo veel mogelijk zonder ‘schade’ door te komen.

Lees hier verder voor de wintersport tips

carnavals tips l blog l dietistenpraktijk sleegers te deurne

Carnavals tips

ALAAF! De carnaval komt er weer aan. Voor sommige betekent dit weer 4 of 5 dagen doorzakken, hossen, weinig slapen en vaak te veel alcohol en vette hap. Maar toch zien we het allemaal niet zitten om daarna een flinke kater te hebben. Of wat dacht je van je maag die van streek is waardoor er weinig eetlust is. We voelen ons misschien wel 5 kilo zwaarder na de carnaval! En toch weerhoudt het ons niet om gezellig te gaan carnavallen. Wanneer je dit jaar wat bewuster bezig bent met je gezondheid, je gewicht of simpelweg je kater wilt voorkomen: hierbij een aantal tips om de carnaval met minder ‘schade’ door te komen.

Lees hier verder voor de tips

paastips l blog l dietistenpraktijksleegers te deurne

Paastips

Pasen zonder paaseieren is geen Pasen toch? Hoe lang heb jij ze al in huis liggen? En als je ze bewust nog niet in huis gehaald hebt, dan schreeuwen ze bij de kassa van de supermarkt wel om meegenomen te worden. Waar je ook komt… er liggen altijd wel ergens paaslekkernijen. Kun jij niet van de paaslekkernijen afblijven omdat ze zo verraderlijk lekker zijn, maar wil je wel graag op je gewicht letten? Dan kunnen onderstaande tips helpen om de Paasdagen verantwoord door te komen.

Lees hier verder voor de tips

Blog koolhydraten en suikers - Dietist Evi Deurne

Koolhydraten en suikers

Koolhydraten, er wordt veel over gezegd en geschreven. We lijken er een haat-liefdeverhouding mee te hebben, maar wat zijn het eigenlijk? Moet je ze nou wel eten of liever niet? En wat is de link tussen koolhydraten en suikers? Op deze en andere vragen heb je antwoord na het lezen van deze blog.

Lees hier verder voor de blog