Carnavals tips

ALAAF! De carnaval komt er weer aan. Voor sommige betekent dit weer 4 of 5 dagen doorzakken, hossen, weinig slapen en vaak te veel alcohol en vette hap. Maar toch zien we het allemaal niet zitten om daarna een flinke kater te hebben. Of wat dacht je van je maag die van streek is waardoor er weinig eetlust is. We voelen ons misschien wel 5 kilo zwaarder na de carnaval! En toch weerhoudt het ons niet om gezellig te gaan carnavallen. Wanneer je dit jaar wat bewuster bezig bent met je gezondheid, je gewicht of simpelweg je kater wilt voorkomen: hierbij een aantal tips om de carnaval met minder ‘schade’ door te komen.

carnavals tips l blog l dietistenpraktijk sleegers te deurne

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk
Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Bedenk daarom voorafgaand aan de carnaval waar je alle dagen met de carnaval gaat doorbrengen. Als je overzichtelijk hebt waar je tijdens de carnaval bent, denk dan alvast eens na wat je wilt gaan eten. Komt iedereen bij jou langs? Zorg dan dat je een gezond maaltje voor iedereen in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere pan eigen gemaakte soep (hier kun je lekker veel groente in kwijt) met tosti’s van koolhydraat arm brood. Dit is veel gezonder dan een soep uit blik met worstenbroodjes. Zeker een soep kun je heel simpel al vooraf maken zonder dat dit veel tijd kost.

Maak voorafgaand aan de carnaval een aantal gezonde maaltjes die je gemakkelijk kunt opwarmen. Het meeste werk is dan al gedaan! Als je niet lang in de keuken hoeft te staan is het aantrekkelijker om iets gezonds te pakken. Zeker als je die dag nog een kater hebt van gisteren.

Doe een week van tevoren boodschappen en haal voldoende gezonde en geschikte voeding in huis. Haal bijvoorbeeld lekker veel fruit, zuivel en eieren in huis. De eieren kun je ook alvast koken en in de koelkast bewaren. Doen hoef je ze alleen nog maar te pakken. Zo voorkom je dat je zwicht voor verleidingen en op deze manier kun je beter met moeilijke momenten omgaan. Dit klinkt misschien als een boel werk, maar het werkt wel echt.

Leg een goede bodem
Zorg voor een goede bodem voordat je de deur uit stapt. Ben je van plan om in de middag pas te gaan? Dan is het advies om ALTIJD een voedzaam ontbijt, een gezond tussendoortje en de lunch nog gewoon aan te houden zoals je normaal op een goede dag ook gewend bent. Dit geeft je namelijk genoeg energie om de dag te beginnen maar zorgt er ook voor dat je de halve dag al meer aan het verbranden bent dan dat je de lunch of een andere maaltijd overslaat omdat je mogelijk in de avond meer en ook de ongezonde kcal gaat eten. Ga dit dus juist NIET compenseren!

Een goede bodem leg je ook door bijvoorbeeld je lunch en diner om te draaien. Eet je warme maaltijd dus voor vertrek. Zo voorkom je de drang naar die snelle vette hap in de snackbar.

Drinken

  • Het is natuurlijk het allerbeste om helemaal geen alcohol te drinken. Wil je toch alcohol drinken? Kies het liefst voor droge witte wijn, prosecco of een mix van witte wodka met cola light. Andere alcoholische dranken bevatten naast alcohol ook suiker en dat is dubbelop! Een gemiddeld mixdrankje bevat al snel 6 suikerklontjes en dan hebben we de kcal van de alcohol zelf nog niet eens meegerekend.
  • Ben je de bob of drink je liever frisdrank (tussendoor)? Kies dan altijd voor de light dranken. Zo bevat een blikje gewone cola al 8 suikerklontjes. Een cola light bevat 0 suikerklontjes.
  • Is bier voor jou onlosmakelijk verbonden met Carnaval? Vraag de barman om een spa-vla, dit is half bier met half spa rood. Dat scheelt de helft. Dit kun je natuurlijk ook doen met een wijntje.
  • Neem na ieder drankje een glas water of spa rood. Ook dit scheelt in het totaal aantal drankjes en zeker ook voor de kater.
  • Zet alvast een flesje water naast je bed voor als je thuiskomt. Hierdoor vergeet je geen water te drinken voordat je naar bed gaat. Dit helpt bij het aanvullen van je vochtbalans na het drinken van alcohol.

Let wel op: als je aan het afvallen bent dan tikt de alcohol een stuk sneller aan!

Eten

  • Kies voor een gezonde maaltijd die je al voorbereid in de vriezer hebt liggen. Na een dag hossen en springen heb je echt geen zin meer om te koken. Je hoeft het dan alleen nog maar op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan een kop soep of een nasi van bloemkoolrijst.
  • Ben je de deur al uit en is er niets anders dan een snackbar of shoarmatent voorhanden? Kies shoarma zonder broodje, een gehaktbal, gehakstaaf of frikadel. Laat friet en brood achterwege. Als je niet zonder saus kunt kies dan mayonaise of knoflooksaus, maar géén tomatenketchup, curry of andere rode saus omdat deze vaak meer suiker bevat dan de witte sauzen.
  • Heb je op woensdag nog energie om Carnaval af te sluiten? Dan is tijdens het haringhappen zo’n visje een prima keuze als avondsnack.
  • Heb je na een avondje stappen zin in een stevig ontbijt? Twee gebakken eieren met bijvoorbeeld champignons en tomaat is dan het ideale (anti-kater) ontbijt. Een beetje te heftig in de ochtend? Maak dan makkelijk en snel een smoothie van fruit en magere zuivel en jij kan er weer tegenaan!
  • Als je thuiskomt na het uitgaan is eieren bakken nog niet zo’n slecht idee. Het is gezellig en bevat minder vet dan wanneer je bijvoorbeeld iets uit de frituur had gekozen.

Beweeg
“Zak eens lekker door, zak eens lekker door”, Da’s goed voor de lijn. Dans en hos volop. Zo verbrand je die extra calorieën en alcohol zo snel mogelijk weer. Wanneer je de mogelijkheid hebt, ga dan in de ochtend of voordat je vertrekt ook nog even een stukje wandelen of iets van sport doen. De stofjes die vrijkomen tijdens bewegen zorgen ervoor dat je weerstand verbetert en hebben een positief effect op je gemoedstoestand. Zo start je de dag verfrist en vol nieuwe energie.

Pak je rust
Als je met de carnaval een onregelmatig ritme hebt zal je lichaam meer moeite hebben om te kunnen herstellen. Zorg er daarom voor dat je toch ongeveer 8 uurtjes slaap mee kunt pakken.

Meteen weer terug in balans
Na carnaval breekt de vastenperiode aan. Waarom niet de komende weken ook wat meer gaan vasten? En dan bedoel ik met name in de ongezonde extraatjes. Haal bijvoorbeeld geen extraatjes in huis. Deze heb je met de carnaval misschien al genoeg gehad. Benut de tijd na de carnaval ook meteen door wat regelmaat en structuur terug te pakken door weer 5-6 eetmomenten op een dag te hebben. Houd mogelijk ook weer wat kleinere maaltijden aan. Verlaag de suikers en snacks in je voeding en focus je op het eten van voldoende groente, fruit en volkorenproducten. Als het goed is heb je bij een goede voorbereiding al weer genoeg gezonde voedingsmiddelen in huis gehaald. Tenslotte kun je met de Pasen ook weer volop genieten van de chocolade.

Maar vooral een fijne carnaval gewenst!