Hoe kunnen we de obesitas epididemie vebeteren?

48,8% van de Nederlandse volwassenen heeft obesitas. Obesitas is het gevolg van een te hoge calorie inname ten opzichte van het aantal verbrande calorieën.

Obesitas Dietistenpraktijk Sleegers Deurne

Wanneer spreek je over obesitas? Feiten en informatie!

Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen heeft last van obesitas laat de Volksgezondheid weten uit onderzoek in 2017. Als men het wereldwijd bekijkt concluderen onderzoekers het volgende in 2016: “In de wereld wonen nu voor het eerst meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht, zeggen onderzoekers uit Londen. Ze hebben de BMI-score (body mass index) van volwassen mannen en vrouwen in 186 landen gemeten en die vergeleken met de scores uit 1975.

Wetenschappers van het Imperial College schrijven erover in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet. Ze hebben berekend dat het aantal mensen met overgewicht is gestegen van 105 miljoen in 1975 naar 642 miljoen in 2014. Het aantal ondervoede mensen steeg in die periode ook, maar minder sterk (van 330 miljoen naar 462 miljoen). Het aantal met extreem laag gewicht daalde wel.” (NOS, 2016)

Hoe kunnen we de obesitas epidemie verbeteren?

Het is een toenemend probleem in de maatschappij maar mensen weten vaak niet wat zij kunnen doen aan overgewicht. Onderzoekers van Harvard T.H. Chan hebben onderzocht hoeveel een mens moet bewegen in combinatie met gezonde voeding om een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Wat is obesitas?

Obesitas of ernstig overgewicht is een chronische Ziekte waarbij het lichaam zo veel vet opslaat, dat het voor lichamelijke problemen kan zorgen. Iemand met een Body mass index (BMI) van meer dan 30, wordt gezien als obees. Obesitas wordt door een aantal factoren bepaald. Erfelijkheid speelt een grote rol, maar ook de eetgewoonten van een persoon of andere ziektes kunnen obesitas veroorzaken. Wat is de beweegrichtlijn bij obesitas? In de handige infographic bovenaan deze pagina lees je hoe bewegen obesitas kan verminderen in combinatie met een gezonde leefstijl.

Ouderen en Volwassenen

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • Voorkom veel stilzitten.

Kinderen van 4 tot 18 jaar

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • Voorkom veel stilzitten

Hoe voorkomen fysieke activiteiten obesitas?

Lichaamsbeweging verhoogt het totale energieverbruik van mensen, wat hen kan helpen om in energiebalans te blijven. Lichaamsbeweging vermindert het vet rond de taille en het totale lichaamsvet, waardoor de ontwikkeling van abdominale obesitas wordt verlaagd.

Spierversterkende activiteiten verhogen de energie die het lichaam de hele dag door verbrand en maakt het gemakkelijker om het gewicht in balans te houden. Lichamelijke activiteiten verminderen bovendien depressie en angst.

Advies voor het voorkomen van obesitas.
Onderzoekers adviseren het volgende bij het onderwerp ‘lichamelijke activiteiten en obesitas’ wat jij kunt doen om het risico te beperken van obesitas. Van invloed is het aantal minuten bewegen per dag, jouw woonomgeving en het beleidsplan van je woonplaats.

Lees de infographic hieronder voor meer uitleg over wat deze punten inhouden. De onderzoekers geven tot slot de volgende wijze woorden “Voorkomen is beter dan genezen”.

Beweeg jij genoeg? Zie de infographic hieronder welk advies de onderzoekers van Harvard T.H. Chan geven voor een gezond gewicht.

Bekijk de infographic met alle feiten, cijfers en informatie over obesitas.