Safety first, veilig groenten en fruit eten

Groenten en fruit lijken misschien niet zo’n spannende producten, toch duikt er zo eens in de zoveel tijd een verhaal op over de gevaren die kleven aan de consumptie ervan. De meeste van die verhalen bevatten een kern van waarheid, maar zijn zwaar overdreven of inmiddels weerlegd. In deze blog lees je er meer over.

Veilig groenten en fruit eten | Dietist Evi geeft uitleg

Bestrijdingsmiddelen en van natuurlijke gifstoffen

Het is een voldongen feit dat hoe we omgaan met onze groenten en fruit van invloed is op onze gezondheid. In de eerste plaats hangt dit natuurlijk samen met de hoeveelheden die je ervan eet, maar daarover gaat dit verhaal niet. We gaan het hebben over bestrijdingsmiddelen en van nature aanwezige gifstoffen.

Bestrijdingsmiddelen en van natuurlijke gifstoffen

Zonder gebruikmaking van bestrijdingsmiddelen zouden groente en fruit veel duurder zijn en de supermarkten een stuk leger. Regelmatig zouden oogsten mislukken en producten zouden er minder perfect uitzien. Omdat de meeste boeren graag een constante boterham verdienen en de meeste consumenten de voorkeur geven aan fris ogende producten, wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Zowel in de reguliere als in de biologische kweek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt scherp toezicht op het gebruik van deze middelen, dat is letterlijk van levensbelang.

Er zijn mensen die standaard alles schillen in de strijd tegen bestrijdingsmiddelen, maar dat is zinloos, ongezond zelfs. Veel bestrijdingsmiddelen trekken dieper dan de schil en vaak is het al afgebroken voor de producten in de winkel liggen. De schil bevat de meeste vezels, gooi die dus niet zomaar weg. Het wassen van producten is altijd een goed idee. Niet om bestrijdingsmiddelen weg te spoelen (dat gaat je niet lukken), maar om stof, vuil of een aangebracht laklaagje te verwijderen.

Giftige groenten

Er zijn groentesoorten waarin van nature kleine hoeveelheden gifstoffen voorkomen. Deze hoeveelheden zijn zo minimaal dat ze een verwaarloosbaar gezondheidsrisico vormen. In groene tomaten bijvoorbeeld tref je tomatine aan en in groene plekjes op aardappelen zit solanine. Het is het beste om deze groene stukken weg te snijden, maar als je ze per ongeluk eens eet, ga je daar niet meteen dood aan. Solanine treffen we ook aan in rauwe aubergines, door verhitting verdwijnt deze giftige stof. Champignons en sperziebonen eet je ook bij voorkeur niet rauw want dan bevatten ze agratinine. Deze stof is mogelijk schadelijk dus neem liever het zekere voor het onzekere.

Nitraat

In groenten komt nitraat voor, de ene soort bevat er meer van dan de andere. Bij bereiding kan nitraat worden omgezet in nitriet en dat is niet zo gezond. Uit onderzoek dat in 2014 is uitgevoerd is gebleken dat de gezondheidsrisico’s erg klein zijn, geen reden tot paniek dus. Tot 2014 werd gezegd dat je spinazie (nitraatrijke groente) niet mocht eten in combinatie met vis en niet voor een tweede maal mocht verwarmen, maar met de wetenschap van nu blijkt dat dit fabels zijn. Wel is het aan te raden om restjes spinazie zo snel mogelijk terug te koelen naar 4 °C, dit om de bacteriën die nitriet produceren te elimineren. Bewaar restjes van nitraatrijke groenten nooit langer dan twee dagen in de koelkast. Behalve spinazie bevatten ook andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel veel nitraat.

Veilig groente eten | nitraat | Deurne

Al met al wegen de kleine risico’s die kleven aan de consumptie van groente en fruit niet op tegen de gezondheidsvoordelen, mits je daar op een goede manier mee omgaat. Wil je meer weten over groenten en fruit, lees dan mijn andere blogs.