Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. We hebben ze nodig voor een goede gezondheid. Vitamines en mineralen komen van nature voor in allerlei verschillende voedingsmiddelen. Ieder heeft zijn eigen functie in het lichaam. Hieronder meer uitleg:

Vitamines

Er zijn in totaal dertien verschillende soorten vitamines. Deze zijn onder te verdelen in 2 soorten: vier vetoplosbare vitamines en negen wateroplosbare vitamines. Onder de vetoplosbare vitamines behoren vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen.
Onder de wateroplosbare vitamines behoren vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. Deze vitamines zitten juist in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze wateroplosbare vitamines (met uitzondering van vitamine B12) niet goed opslaan; een teveel verlaat het lichaam via de urine.

Vitamines en mineralen | Vitamine A

Vitamine A (Retinol)

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Dit is een vetoplosbare vitamine dat nodig is voor een goede weerstand. Het wordt soms ook wel anti-infectie vitamine genoemd. Deze vitamine is daarnaast belangrijk voor de groei, de gezondheid van huid en tandvlees maar ook voor een goed gezichtsvermogen. Je herkent het misschien wel dat er altijd gezegd wordt dat wortels goed zijn voor je ogen.

Lees hier meer over vitamine A

 

vitamine D Dietist Evi Deurne

Vitamine D

Vitamine D, een vitamine waar we allemaal al wel eens van gehoord hebben. Vooral als de zon weer volop aan het schijnen is! Maar waar heb je het voor nodig? En waar haal je het nog meer uit dan alleen zonlicht?

Lees hier meer over vitamine D

vitamine C Evi Sleegers Deurne

Vitamine C

Vitamine C is denk ik de bekendste vitamine die er is. Het is nodig voor het in stand houden van de weerstand, de opname van ijzer en voor de vorming van bindweefsel. Ook is het een antioxidant. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Lees hier meer over vitamine C

Vitamine B11 Evi Sleegers Deurne

Vitamine B11

Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap.

Lees hier meer over vitamine B11

Vitamine B12 Evi Sleegers Deurne

Vitamine B12

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen hebben als functie het vervoeren van zuurstof in je bloed. Hierdoor voorkomt deze vitamine een bepaalde vorm van bloedarmoede. Ook is deze vitamine nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan een goede energievoorziening. Tot slot heeft het ook nog een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. Allemaal belangrijke functies dus!

Lees hier meer over Vitamine B12

Vitamine B2 Evi Sleegers Deurne

Vitamine B2

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, speelt een rol bij de werking van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Het speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Lees hier meer over vitamine B2

Mineralen

Net als vitamines zijn mineralen stofjes die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Van mineralen is maar weinig nodig. Grote hoeveelheden van sommige mineralen kunnen schadelijk zijn, maar het is bijna onmogelijk om via gezonde voeding te veel mineralen binnen te krijgen. Er zijn verschillende mineralen te onderscheiden die elk eigen gezondheidsvoordelen kennen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: calcium, magnesium, kalium, natrium, ijzer, jodium, fosfor etc.

Jodium mineralen Evi Sleegers Deurne

Jodium

Jodium is nodig voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de stofwisseling, het ontwikkelen van het zenuwstelsel en een goede groei. Maar in welke voedingsmiddelen zit nou eigenlijk jodium?

Lees hier meer over jodium

Calcium mineralen Evi Sleegers Deurne

Calcium

Calcium (kalk) is een mineraal dat je nodig hebt voor de stevigheid en onderhoud van de botten en het gebit. Op ongeveer je 30e levensjaar is je botdichtheid het grootste. Na je 45e levensjaar verandert deze botdichtheid. Dan is er meer botafbraak dan botopbouw waardoor de botten brozer worden. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd. Daarom wordt vaak een calcium rijke voeding aangeraden als er sprake is van botontkalking.

Lees hier meer over calcium 

Ijzer mineralen Evi Sleegers Deurne

IJzer

IJzer is een mineraal waar we allemaal wel eens van gehoord hebben. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen in ons bloed. Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof door ons lichaam. Ook is ijzer nodig om in onze cellen energie te produceren en helpt het bij de werking van het afweersysteem.

Lees hier meer over ijzer