Calcium
Calcium (kalk) is een mineraal dat je nodig hebt voor de stevigheid en onderhoud van de botten en het gebit. Op ongeveer je 30e levensjaar is je botdichtheid het grootste. Na je 45e levensjaar verandert deze botdichtheid. Dan is er meer botafbraak dan botopbouw waardoor de botten brozer worden. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd. Daarom wordt vaak een calcium rijke voeding aangeraden als er sprake is van botontkalking. Verder is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren, voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen, is het betrokken bij de bloedsstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling.
Tot slot werkt vitamine D samen met calcium. Het zorgt mede voor een goede calciumopname in het lichaam.
Maar in welke voedingsmiddelen zit calcium dan? Het zit voornamelijk in zuivelproducten zoals in melk, yoghurt, kwark maar ook in kaas. Natuurlijke zuivelproducten zoals amandelmelk, havermelk of sojamelk bevat van nature niet zoveel calcium maar tegenwoordig wordt er aan veel van deze producten calcium toegevoegd. Deze informatie kun je vinden op het etiket. Brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten veel minder calcium dan zuivelproducten, maar dragen wel bij aan de totale calciumvoorziening.
Indien deze voedingsmiddelen niet in je voeding voorkomen dan is de kans groot dat je een calciumtekort krijgt. Zeker op jonge leeftijd is dit belangrijk om er o.a. voor te zorgen dat je een goede botontwikkeling krijgt en op latere leeftijd de botten zo sterk mogelijk te houden.
Naast voldoende beweging zorgt ook beweging voor een verhoogde opname van calcium waardoor ook sterkere botten.
Maar kun je dan ook te veel calcium binnen krijgen? Als je gezond en gevarieerd eet dan zal het risico heel erg klein zijn. Gebruik je een multivitaminen? Kijk dan even goed dat deze niet meer dan 100% van de ADH bevat. Een te veel aan calcium kan namelijk zorgen voor een verstoorde opname van andere mineralen zoals o.a. ijzer, zink en magnesium.