Vlees: Vet lekker of lekker vet?

Loopt het water je in de mond bij de gedachte aan een sappige biefstuk? Dan hoor je bij de vele mensen die vlees lekker vinden en voor wie het een vast onderdeel van de maaltijd is. In Nederland wordt er dagelijks zo’n 98 gram per persoon van gegeten, mannen meer dan vrouwen. Maar is het eten van vlees nou eigenlijk wel zo gezond? Zijn er onderlinge verschillen en waar moet je rekening mee houden? In deze blog staat vlees in de spotlight, ik vertel je alles wat je moet weten over deze productgroep.

Vlees en vleeswaren l dietist Evi sleegers l Dietistenpraktijk Deurne l heerlijk

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Vlees kan zeker bijdragen aan je gezondheid. Voorwaarde is wel dat je kiest voor de juiste soort en hoeveelheid. Vlees heeft goede, maar ook minder goede eigenschappen.

Laten we beginnen met de positieve punten: Vlees is een bron van eiwitten, dat zijn de bouwstoffen van je lichaam. Ook bevat het veel vitaminen en mineralen. Je lichaam kan deze bouw- en voedingsstoffen heel goed gebruiken. B12 vitaminen verdienen een plekje op de eretribune, vlees is er namelijk hofleverancier van. Deze vitaminen heb je nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof in je bloed. Erg belangrijk dus voor allerlei processen in je lichaam!

Wat vlees ook bevat is vet. Dat is niet alleen vet lekker maar ook niet alleen vet ongezond.  Vet geeft de smaak aan vlees waar zoveel mensen van houden en daarnaast zorgt het ervoor dat bepaalde vitaminen, zoals A, D en E in de darmen opgenomen kunnen worden. We hebben dus vet nodig, maar desondanks moet je er niet te veel van binnen krijgen. Je lichaam haalt energie uit vet en slaat het daarom dankbaar op, als appeltje voor de dorst in barre tijden zogezegd. Eet vet dus met mate en bij voorkeur zo min mogelijk verzadigd. Veel vleessoorten bevatten relatief veel van deze verzadig vetten, maar er is wel onderlinge variatie. Zo bevat varkensgehakt meer verzadigde vetten dan rundergehakt. Vlees met een hoog vetgehalte heeft nog een nadeel. Hoe meer vet, hoe minder eiwitten. Volgens de Voedsel- en Warenwet moet vlees aan een aantal eisen voldoen. Eén daarvan is het vetpercentage, dat is als volgt vastgesteld:

  • Gehakt: maximaal 25%
  • Mager gehakt: maximaal 15%
  • Tartaar: maximaal 10%
  • Gehakte biefstuk, zoals Duitse biefstuk: maximaal 6%
  • Magere vleesproducten: maximaal 20%
Vlees en vleeswaren l dietist Evi sleegers l Dietistenpraktijk Deurne l mooi

Soorten vlees

Het ene stukje vlees is het andere niet. Grofweg kan je een verdeling maken tussen wit en rood vlees en tussen bewerkt en onbewerkt vlees.


Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor de gezondheid bij het eten van wit vlees, positieve des te meer. Omdat gevogelte relatief weinig vet bevat, is er veel ruimte voor eiwitten. Wat ook een voordeel is van wit vlees, is dat de milieu-impact beperkter is dan bij rood vlees.


Rood vlees komt van runderen, varkens, schapen en geiten. Vaak herken je het aan de kleur, maar niet altijd, denk maar eens aan ham. Het is wit/roze maar valt toch onder de rode vleessoorten.
Uit sommige onderzoeken blijkt dat het eten van veel rood vlees nadelig is voor de gezondheid. Toch is dit bewijs nog niet overtuigend geleverd, er kunnen namelijk ook andere factoren zoals leefstijl en aanleg voor bepaalde aandoeningen meespelen. Het advies is om rood vlees mate te eten.

Bewerkt vlees is vlees dat voorafgaand aan de verkoop een behandeling heeft ondergaan om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Je kunt hierbij denken aan roken, zouten, drogen of het toevoegen van conserveringsmiddelen of smaakversterkers. Zowel rood als wit vlees kan bewerkt worden. Kijk in de supermarkt eens naar het etiket. Als je een lange waslijst ziet, dan weet je dat je te maken hebt met bewerkt vlees. Je kunt je afvragen of al die bewerkingen nodig zijn. Proef je eigenlijk het echte vlees nog wel?! Bewerkt vlees is per definitie minder gezond dan de onbewerkte variant. Dat heeft te maken met de middelen die worden gebruikt in het bewerkingsproces.

Wil je inspiratie opdoen of een weloverwogen keuze maken? Kijk dan eens in dit overzicht:

Wit vlees

Wit vlees Vlees blog Dietistenpraktijk Sleegers Deurne

Rood vlees

Dietist Deurne Evi Sleegers

Let op: gehakt, filet Americain, hamburgers of een tartaartje kúnnen zowel bewerkt als onbewerkt zijn. Uit het overzicht van de ingrediënten op de verpakking kun je afleiden of het vlees bewerkt is. Kijk goed op de verpakking om erachter te komen met welke soort je te maken hebt.

Hoeveel vlees mag je eten?

En dan moeten we het natuurlijk nog hebben over de hoeveelheid vlees die je mag eten. Ik verklap je alvast dat je mag genieten met mate. Het advies is om maximaal 500 gram vlees per week te eten. Zoals je al in de leadtekst kon lezen, eten we zo’n 98 gram per persoon per dag. Aangezien een week zeven dagen heeft, betekent dit dus dat het meer is dan de aanbevolen hoeveelheid. De valkuil is om brood op je boterham te doen én het bij het avondeten op het menu te zetten. Kies één moment per dag om vlees te eten in plaats van drie. Varieer met vis, noten, peulvruchten en dergelijke. Eet per week maximaal 2 dagen rood vlees en 2 dagen gevogelte. Op de andere dagen kan je dan gaan voor een ei, vleesvervanger of noten.

 

Al met al genoeg om rekening mee te houden. En dan is er nog een punt om mee te nemen in je overwegingen, namelijk duurzaamheid. Er zijn voor- en tegenstanders van vleesconsumptie, duurzaamheid is dan meestal het punt van discussie. Meer hierover lees je in mijn volgende blog over vlees.