Interview Diëtiste Evi Sleegers

Diëtiste Evi Sleegers ontdekte de kracht van voeding in haar eigen keuken en brengt haar enthousiasme graag over op cliënten. Eten maakt haar blij. Niet de voor de hand liggende zak chips of reep chocolade maar gezonde, simpele maaltijden. Ze richt zich in haar dagelijkse praktijk op veel meer dan afvallen, deze diversiteit is wat haar hart sneller doet kloppen.  

Voedingsadvies is voor Evi al jaren dagelijkse kost, toch wilde ze niet altijd diëtiste worden. Op het VWO overwoog ze een carrière als forensisch rechercheur, maar toen ze erachter kwam dat scheikunde haar niet ligt zegde ze dat idee vaarwel. Ze was altijd al geïnteresseerd in zorg en menselijk contact en zo kwam het dat ze na een beroepskeuze test tot de conclusie kwam dat een opleiding tot diëtiste was wat ze ging doen.

Mensen en zorg

“Eigenlijk ben ik altijd al met mensen en zorg bezig geweest. Vroeger ging ik veel bij mijn oma langs en regelde ik dingen voor haar, later had ik een bijbaantje bij T-zorg. Ik zag dat baantje niet als poetsen, maar als zorgen. Toen ik zelf ging koken ontdekte ik dat het allemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar dat je slimme keuzes moet maken. Al deze zaken combineer ik nu in mijn werk als diëtiste. Al sinds het begin van de opleiding weet ik dat ik een keuze heb gemaakt die bij me past.”

Slimmere keuzes

Evi is geen voorstander van strenge diëten, als het aan haar ligt ga je niet minder eten maar anders. “Eigenlijk wil ik dat mensen blijven doen wat ze altijd al deden, maar dat ze slimmere keuzes maken. Het allermooiste moment vind ik als dat kwartje valt, mensen bloeien dan op. Als ze de tips begrijpen zie je dit terug in hun lichaamstaal, daar krijg ik wel eens kippenvel van.“ Het zien van resultaten geeft Evi energie “Ik kan dan net zo enthousiast zijn als mijn cliënten, dát is wat mijn werk zo leuk maakt.”

Diëtist Deurne l Evi Sleegers l Diëtistenpraktijk Sleegers

Met voeding een groot verschil maken

In het derde jaar van haar opleiding koos Evi voor de minor klinische voeding, ze dacht op dat moment dat een carrière in het ziekenhuis bij haar zou passen, daarom liep ze stage in het St. Anna in Geldrop.

“Ik dacht dat je in een ziekenhuis de interessantste casussen zou treffen, maar nu ik in de eerstelijn werk, kom ik daarop terug. Ook hier zijn de hulpvragen bijzonder interessant, diepgaand en bovendien ontzettend divers. Je bezoekt een diëtiste niet alleen om af te vallen, dat kan ook om een heleboel andere redenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan prikkelbare darm, hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol, allergieën, vermoeidheidsklachten, obstipatie of ondervoeding. Met voeding kan je een groot verschil maken.”

Ervaringsverhalen - Diëtistenpraktijk Sleegers te Deurne

Motivatie

Met ongemotiveerde cliënten heeft Evi voor haar gevoel weinig te maken. Een deel van de mensen meldt zich aan op eigen beweging, anderen komen via de huisarts, praktijkondersteuner of één van de collega’s van fysio Jansen of tandprothetische praktijk van den Eerenbeemt. “Natuurlijk is er altijd een groep die liever een extra pilletje neemt in plaats van een intensief traject aan te gaan, maar ik denk dat de mensen die eenmaal zo ver zijn dat ze bij mij over de drempel stappen de motivatie hebben om hun behandeling tot een succes te maken.”

Niet alleen

Net als veel diëtisten werkt Evi alleen, toch voelt dat voor haar niet zo. “Ik ben hier wel de enige diëtiste in het pand, maar dat betekent niet dat ik geen collega’s heb. Met zijn allen vormen we een hecht en gezellig team. En behalve hen heb ik natuurlijk ook nog mijn cliënten, ik ben dus eigenlijk altijd omringd door mensen.”

Overleggen en leren

Met collega-diëtisten uit de omgeving onderhoudt Evi nauw contact. “We hebben zo’n één à twee keer per week contact met elkaar om te sparren over casussen, dat vind ik ontzettend leerzaam en fijn.” Om bij te blijven leest Evi graag vakliteratuur en daarnaast volgt ze regelmatig een cursus. “Als diëtist sta je in het BIG register, om die registratie te behouden moet je punten halen uit cursussen. Dat vind ik niet erg maar juist fijn, het is leuk om wat je als theorie leert meteen te kunnen toetsen in de praktijk.”

Ondernemer

Evi had niet gedacht ooit een eigen praktijk te runnen, ze zag zichzelf niet als ondernemer. David Jansen dacht hier anders over, hij zag de meerwaarde van multidisciplinair samenwerken en wilde graag een diëtistenpraktijk koppelen aan zijn fysiopraktijk. Evi kende hij uit hun beider studententijd en als partner van één van z’n collega’s. Van het één kwam het ander en zo werd in 2017 diëtistenpraktijk Sleegers geboren. Inmiddels loopt de praktijk erg goed en noemt Evi deze het beste dat haar had kunnen overkomen. De ondernemer die ze niet dacht te zijn, bleek toch in haar verscholen te zitten.

Afwisseling

Dat Evi van afwisseling houdt blijkt wel uit het feit dat ze naast haar drukke praktijk ook nog een andere baan heeft. In Valkenswaard werkt ze als voedingscoach. Dat werk is heel anders dan wat ze doet bij diëtistenpraktijk Sleegers, maar daarom niet minder leuk. “In Valkenswaard verkoop ik in principe een merk, maar ik zie dat anders. Er komen daar uitsluitend mensen die willen afvallen, ik zie hen wekelijks, heel intensief dus. Wat ik doe is leefstijl coaching, de verkoop van die producten hoort erbij maar is niet overheersend. Wat ik het leukste vind aan die baan is dat het verschil heel zichtbaar is. Mensen worden echt een ander mens als ze tien kilo verliezen. Ik hoop dat ik de combinatie nog een tijdje kan blijven maken.”

Energie door werk

Evi houdt niet van een negen tot vijf baan en dat komt goed uit. Om aan te sluiten bij de wensen en beschikbaarheid van haar cliënten werkt ze vier avonden per week en een weekenddag. “Ik werk veel uren, maar dat voelt niet zo. Wat ik doe vind ik zo leuk dat het me meer energie geeft dan kost.”

Het positieve aan de coronacrisis

In de coronacrisis zag de optimistische Evi vooral kansen. “In het begin leek er even een dipje te komen, maar uiteindelijk heb ik alle consulten telefonisch kunnen doen. Ik merkte dat me dat creatief maakte. Omdat ik als het ware bij de mensen thuis was kon ik hen daar bij de hand nemen. Tijdens een gesprek liet ik hen bijvoorbeeld naar de koelkast lopen om het product waar we het over hadden erbij te pakken. Dit soort dingen neem ik mee in de toekomst en zal ik ook als alles weer helemaal normaal is blijven doen.” Of mensen in de tijd dat de consulten enkel telefonisch plaatsvonden eerlijk waren over wat de weegschaal vertelde, heeft Evi zich nooit afgevraagd. “Niemand is erbij gebaat om te liegen over de vorderingen. Door eerlijk te zijn, kan ik bijsturen. In 80 tot 90 procent van de gevallen ligt de oorzaak van niet afvallen of andere gezondheidsklachten in voeding, aan mij de taak om bij te sturen wat er mis gaat.”

Ondanks Evi’s positieve ervaringen in de tijd dat er geen fysieke consulten waren, is ze toch blij dat ze mensen nu weer echt kan zien. “Ik haal veel informatie uit lichaamshouding, daarvoor is face to face contact toch wel het handigst.”

Toekomst

In de toekomst ziet Evi zich nog steeds als diëtiste. Ze wil haar praktijk nóg meer laten floreren en wellicht zelfs een tweede locatie openen. Het is haar doel om zoveel mogelijk mensen te helpen het verschil te maken.

Wil jij samen met Evi het verschil in jouw leven maken? Neem dan contact met haar op.

Je kunt haar appen of bellen op nummer 06-25414606