Paastips 

Pasen zonder paaseieren is geen Pasen toch? Hoe lang heb jij ze al in huis liggen? En als je ze bewust nog niet in huis gehaald hebt, dan schreeuwen ze bij de kassa van de supermarkt wel om meegenomen te worden. Waar je ook komt… er liggen altijd wel ergens paaslekkernijen. Kun jij niet van de paaslekkernijen afblijven omdat ze zo verraderlijk lekker zijn, maar wil je wel graag op je gewicht letten? Dan kunnen onderstaande tips helpen om de Paasdagen verantwoord door te komen.

paastips l blog l dietistenpraktijksleegers te deurne

Een goed begin is het halve werk
Sta een week voor de Pasen al even goed stil bij wat er die dagen allemaal op de planning staat. Komt de familie bij jou brunchen of ben je uitgenodigd door vrienden om gezellig te komen lunchen of dineren? Thuis kun je natuurlijk veel eenvoudiger een goede voorbereiding treffen die zowel lekker als gezond kan zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk en je zult dan ook merken dat de verleiding op deze manier gemakkelijker te weerstaan is.
Ga ga je uiteten? Ook dan kun je een voorbereiding treffen door alvast de menukaart online eens door te kijken. Wellicht maak je dan sneller een verantwoorde keuze dan dat je je laat leiden op het moment zelf. Hieronder een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

Algemeen:

  • Haal de paaseieren pas in huis op de paasdagen zelf. Koop dan ook een kleine zakje i.p.v. meteen de grootste uit de winkel. Wat er niet is kan ook niet gegeten worden.
  • Zet geen schaal met paaslekkernijen op tafel, maar geef iedereen gewoon één eitje.
  • Zorg voor een gezellig gedekte tafel met mooi servies, een bos bloemen en brandende kaarsen. Dit zorgt al voor meer gezelligheid waardoor het ongezonde eten op tafel misschien minder in de spotlights staat.

Brunch/ lunch:

  • Probeer zo veel mogelijk voor volkorenbrood(jes) te kiezen. Deze bevatten meer vezels waardoor je sneller verzadigd bent. Hierdoor hoef je in totaal minder broodjes te eten om hetzelfde volle gevoel te ervaren. Incl. minder beleg zit je dus automatisch op minder kcal die je binnen krijgt.
  • Vind je toch dat een paar luxebroodjes bij de Pasen horen, kies er dan 1 en geniet daarna lekker van je koolhydraatarme- of volkorenboterham die je lekker lux (gezond) belegd. Door het beleg kan het alsnog een lekkere boterham worden.
  • Serveer het brood in een gezellig mandje. Hierdoor valt het minder op dat er bijvoorbeeld koolhydraat arm brood tussen al het brood en de broodjes ligt. Hierdoor voelt het niet alsof jij als enige ‘anders’ hoeft te doen tussen het gezelschap.
  • Kies voor mager broodbeleg zoals: rosbief, kipfilet, fricandeau 30+ kaas, 30+ smeerkaas, runderrookvlees, hüttenkäse, Heksenkaas kwarkspread, verse geitenkaas, gerookte zalm, eigen gemaakt eier- of tonijnsalade (zie recepten verderop).
  • Houd je toch van zoet beleg? Kies dan voor de halva-jam, 100% pindakaas of de chocopasta van Blueband waar minder suiker in zit (met de blauwe dop).
  • Snijd je broodje open en beleg deze aan beide kanten met verschillend beleg. Hierdoor hoef je om al het beleg op tafel te proeven niet het dubbel aantal broodjes te eten.
  • Het aspergeseizoen is bijna in aantocht en Pasen is de perfecte gelegenheid om dit witte goud op tafel te zetten, serveer het met lekkere gekookte eieren en ham snippers. Probeer als saus een klein beetje vloeibaar bak en braad te gebruiken maar vermijd alle kant en klare sausjes. Deze bevatten vaak veel zout maar soms ook letterlijk suiker!
  • Maak in plaats van alleen maar luxebroodjes op tafel ook eens een heerlijke fruitsalade, niemand zal de broodjes missen.
  • Een lekker vers gemaakt groentesoepje is ook een lekker alternatief om aan je gasten te serveren. Heb je meteen al een deel van de portie groente gehad. Bijvoorbeeld een lekkere groente- of aspergesoep.
  • Geen Pasen zonder eieren. Roerei met gerookte zalm en bieslook is een heerlijk gezond en feestelijk ontbijt. Voeg de bieslook en zalm pas de laatste minuut toe. Als je dit nog voor de brunch pakt zal je al wat meer verzadigd zijn en zal je minder van de ongezonde dingen hoeven te eten.
  • Neem liever thee/koffie te drinken en laat de jus d’orange liever staan (ook versgeperste). Deze is meestal extra gezoet en bevat dus veel natuurlijke (snelle) suikers maar ook nog extra toegevoegd suiker. Fruit moet je eten en niet drinken.
  • Ga je brunchen buiten de deur? Pak bij het buffet een salade, eiergerechten, magere vleeswaren en bruine/volkoren broodjes. Wil je toch in iets zondigen? Kies dan voor de eerste ronde iets gezond en pas op het einde iets ongezonds. Hierdoor zit je al wat meer vol en ga je minder snel overeten in het ongezonde.

Uiteten/ zelf een diner koken:
Deze maaltijden zijn vaak net wat uitgebreider dan normaal, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor geen gezonde keuze kunt maken. Hieronder een aantal tips die kunne helpen:

  • Maak een gezonde keuze door zoveel mogelijk te kiezen voor gerechten met groente/rauwkost en vlees en vis. Probeer zo veel mogelijk de frietjes, de pasta, rijst, het stokbrood te laten staan.
  • Vraag of ze de saus apart kunnen serveren. Dan kun je altijd kiezen om een kleine hoeveelheid te nemen of je kunt iemand anders aan tafel er blij mee maken. Ben je zelf de chef? Maak dan sausjes op basis van yoghurt/ kwark of Philadelphia light.
  • Kies bijvoorbeeld voor 2 voorgerechten i.p.v. 1 voorgerecht en 1 hoofdmaaltijd. Een voorgerecht is vaak een kleinere hoeveelheid. Hiermee voorkom je dat je te veel gaat eten.
  • Staat er carpaccio op de menukaart? Dan is dit altijd een veilige optie om te kiezen dat niet te veel kcal bevat.
  • Een soepje is een prima en vaak mager voorgerecht en zo heb je ook meteen je benodigde portie groente te pakken. Denk aan ongebonden soepen, zoals courgette- of broccolisoep. Dit is heel simpel ook zelf te maken.
  • Je kunt ook een mooie en kleurrijke salade op tafel zetten. Een groene salade met zalm, makreel, paling of natuurlijk met een gekookt eitje doet het altijd goed.
  • Serveer bij het hoofdgerecht verschillende groenten. Kook ze kort, stoom ze of maak ze klaar in de oven.
  • Kies bij het hoofdgerecht voor mager vlees zoals rosbief, kalkoen of kip(rollade), varkenshaas, biefstuk ossenhaas etc. Vis. Is altijd een gezonde keuze mits het niet gepaneerd of gefrituurd is.
  • In een restaurant zijn de desserts vaak rijk aan vet en koolhydraten. Kies daarom liever een voor- en hoofdgerecht i.p.v. een hoofd- en nagerecht en sluit de maaltijd af met koffie of thee. (Laat het koekje of chocolaatje dat hierbij geserveerd wordt liggen.)

Blijf in beweging
Heb je lekker vrij met de Paasdagen? Ga dan niet de hele dag op de bank liggen (ook weleens lekker natuurlijk), maar kom in beweging! Probeer na de brunch of lunch een lekker stukje te gaan wandelen. Grote kans dat zonnetje er dan ook weer is.
Probeer ook de boodschappen voorafgaand aan de Pasen te voet te gaan doen. Het grote voordeel is dat je nooit te veel kunt meenemen omdat je het ook weer mee naar huis moet sjouwen.

Houd de basis in voeding hetzelfde
Sla op de Paasdagen zelf geen maaltijden over. Ga dus niet compenseren door je ontbijt over te slaan als het er straks een Paasbrunch op de planning staat. Hierdoor vraag je erom om meer van het ongezonde tijden de paasbrunch te gaan eten omdat je door het nemen van geen ontbijt meer honger hebt. Neem je wel nog een verantwoord ontbijt zoals je normaal gesproken ook gewend bent, dan ben je voorafgaand al meer verzadigd waardoor je minder van de ongezonde lekkernijen zult nemen. Plus je hebt ook al een deel van de gezonde voedingsstoffen binnen gekregen met je ontbijt waardoor je verbranding ook sneller op peil blijft.
Zorg er dus voor dat je alle hoofdmaaltijden om de Paasgelegenheden heen gewoon neemt en geniet alleen op de gelegenheid zelf. Dit houd je veel gemakkelijker in balans.

Maak afspraken met jezelf
Maak van tevoren een afspraak met jezelf hoeveel je wilt gaan zondigen. Ga er niet open in. Grote kans dat je meer pakt dan je achteraf had gewild. Kies bijvoorbeeld voor 5 paaseitjes i.p.v. de hele zak. Echt waar…! Als je er minder van mag geniet je er meer van en proef je bewuster hoe ze smaken.

Kies OF-OF en niet EN-EN
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met al het lekkers mee te doen maar hier krijg je vaak achteraf toch spijt van. Dit is niet nodig. Kies voor hetgeen wat je het allerlekkerste vindt. Kies dus niet voor 2 croissantjes met roomboter en jam in de ochtend, 10 chocolade paaseitjes tussendoor, 2 sneeën paasstol met chocoladehagelslag en een glas jus d’orange en dan ook nog in de avond een uitgebreid diner incl. toetje en veel alcohol. Dit is allemaal EN-EN. Er is altijd een keuze te maken.
Zo kun je voor het luxebroodje kiezen en hier ook nog ongezond beleg op doen. Maar waarom niet kiezen voor OF het broodje OF het beleg. Vaak kun je in beleg nog steeds gezond en lekker meedoen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen gemaakt eiersalade gemaakt van: 3 gekookte eieren, 1 el mayonaise, 1 el magere kwark, 1 tl kerriepoeder, (verse) bieslook, evt. peper en (zout)of tonijnsalade gemaakt van: 1 blikje tonijn op waterbasis, 3 zure agurkjes fijngesnipperd, ¼ rode ui fijngesnipperd, 1 el mayonaise, ½ el mosterd, (verse) peterselie en evt. peper en (zout). Nog een extra positief puntje van eigen gemaakt beleg… Wat je over hebt kun je altijd nog bewaren voor de volgende dag en hier zonder schuldgevoel van genieten.

Drink voldoende
Eigenlijk is dit geen speciale tip voor Pasen, maar wel belangrijk. Veel drinken zorgt er namelijk voor dat je sneller een vol gevoel ervaart. Het vult de maag. Met drinken bedoel ik dus geen alcohol, frisdranken, sappen of andere dranken die veel kcal bevatten maar gewoon water of thee.
Vind je water maar saai? Zet dan een mooie karaf met water op tafel waarin je bijvoorbeeld schijfjes citroen of sinaasappel, verse munt, komkommer, kaneelstokjes of andere vruchten in kunt doen. Dit ziet er ook nog eens gezellig uit. Houd je niet van water? Dan is met beperkte mate ook een glaasje zero of licht een alternatief.
Heb je moeite om de alcohol te laten staan? Leg een half glas dan aan met spa rood. Je drinkt dan bijvoorbeeld maar een half wijntje! Zo drink je in totaal de helft minder.

Wist je dat…

  • Wist je dat een gemiddeld paasontbijt zo’n 700-800 kcal bevat? (Dit ontbijt omvat: een croissant, twee harde broodjes met beleg, een eitje en versgeperste jus.) Zo’n ontbijtje staat dus gelijk aan de warme avondmaaltijd.
  • Wist je dat één paaseitje gemiddeld 40 kcal bevat? Een kiwi ook! Drie keer raden waar je langer vol van zit? Tien paaseitjes zijn dus 400 kcal extra… Had niet gehoeven wel?
  • Wist je dat 1 chocolade paasei gelijk staat aan 1 suikerklontje? Je eet al gauw 10 van deze chocolade eitjes weg, maar heb je ook door dat je dan ook 10 suikerklontjes op hebt? Zou je ze dan nog steeds nemen?

Maar bovenal, fijne Paasdagen!