Vitamine B12

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen hebben als functie het vervoeren van zuurstof in je bloed. Hierdoor voorkomt deze vitamine een bepaalde vorm van bloedarmoede. Ook is deze vitamine nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan een goede energievoorziening. Tot slot heeft het ook nog een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. Allemaal belangrijke functies dus!

Waar zit het allemaal in?
Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees(waren), zuivel, vis en eieren. In gedroogd zeewier en algen zit ook vitamine B12, alleen kan een groot deel hiervan niet goed opgenomen worden in het lichaam.

Gelukkig heeft je lichaam niet snel een tekort op vitamine B12 omdat het lichaam in staat is om een kleine hoeveelheid op te slaan in je lever. In sommige gevallen kan een vitamine B12-tekort ontstaan in een verstoorde opname in het maagdarmkanaal of wanneer je voor een langere periode geen dierlijke producten eet bijvoorbeeld zoals veganisten. Aan deze groep wordt aangeraden om een vitamine B12 supplement te nemen. Ben je vegetarisch en eet je dus alleen geen vlees? Kijk dan samen met een diëtist of het voor jou goed is om een supplement te nemen.

Vitamine B12