Lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie
Een ander woord voor lactose is melksuiker. Dit komt van nature voor in veel melk en melkproducten. Eenmaal in ons lichaam, wordt lactose door het enzym lactase in de dunne darm afgebroken. Indien er geen of niet genoeg lactase in het lichaam aangemaakt wordt, kan de lactose dus niet voldoende verteerd worden. De lactose komt dan in de dikke darm terecht waar de darmflora dit gaat afbreken. Hierbij komen extra veel gassen en darmprikkelende stoffen vrij waardoor maag- en darmklachten kunnen ontstaan. Denk aan winderigheid, buikpijn, opgezette buik, misselijkheid, krampen en diarree. Men noemt dit dan lactose-intolerantie. In hoeverre de klachten optreden, verschilt per persoon.
Lactose-intolerantie is meestal erfelijk maar kan ook ontstaan door een darminfectie, darmontsteking, of een darmoperatie. Hierbij kan de darmwand beschadigd worden waardoor de dunne darm hierdoor minder lactase produceert.
Door de inname van de lactose te bepreken, verdwijnen klachten omtrent lactose-intolerantie. Daarbij wordt gekeken in welke mate de gevoeligheid voorkomt. Bij een lactosebeperkt dieet zijn veelal slechts enkele aanpassingen nodig. Een lactosevrij dieet is zelden nodig. De gevoeligheid voor lactose verschilt namelijk per persoon. Het is hierbij wel belangrijk dat er gekozen wordt voor geschikte vervangende melkproducten om tekorten in voedingsmiddelen te voorkomen.
Is er bij u een lactose-intolerantie gediagnosticeerd? Weet u niet waar lactose allemaal in zit en hoe u dit het beste kunt vervangen? Hoe moet dit nu met etentjes en vakanties? Diëtistenpraktijk Sleegers helpt u graag met een dieetadvies op maat waarbij geen tekorten op voedingsmiddelen zijn en de klachten verdwijnen.