Ondergewicht en ondervoeding

Ondergewicht en Ondervoeding
Ondergewicht ontstaat als iemand voor langere periode minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt dan nodig is om gezond te blijven. Er is sprake van ondergewicht bij een BMI <18,5 bij volwassenen. Bij mensen boven de 65 jaar wijkt dit iets af, hierbij ligt de grens op een BMI van <20. Er is sprake van ondervoeding als er > 5% onbedoeld gewichtsverlies optreedt binnen één maand of > 10% binnen zes maanden. Hierbij kan het gaan om tal van oorzaken. Door ziekte kan er een gebrek aan eetlust ontstaan of heeft het lichaam meer energie nodig, wat vervolgens leidt tot onbedoeld gewichtsverlies. Denk hierbij aan de aandoeningen COPD en kanker.

Door een depressie of ouderdom kan de fut ontbreken om boodschappen te doen, te koken of te eten. Een gebrekkige leefstijl kan er toe leiden dat mensen niet de tijd nemen om te eten. Ook kunnen kauw- en slikproblemen er voor zorgen dat er niet goed gegeten kan worden. Een slecht werkende darm kan er voor zorgen dat de darm minder voedingsstoffen kan openen, bijvoorbeeld bij een darminfectie of darmaandoening.

Een te laag gewicht of ondervoeding brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. De conditie en weerstand van het lichaam nemen af omdat er een tekort kan zijn op een aantal voedingsstoffen. Wat zorgt voor een sneller lusteloos en moe gevoel. Indien u een operatie moet ondergaan, kan ondergewicht zelfs leiden tot een langzamer herstel. Het is daarom van groot belang dat u zo snel mogelijk op een gezond gewicht komt.

Wilt u ook graag aankomen op een gezonde en verantwoorde manier? Maar weet u niet goed hoe dit te doen met een mindere eetlust of door ziekte? Diëtistenpraktijk Sleegers helpt u hier graag bij. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met het binnenkrijgen van de belangrijke voedingsstoffen om het spiermassa te kunnen behouden. Dit hebben we namelijk bij ziekte of een slap gevoel juist zo veel mogelijk nodig. Indien nodig kunnen er dieetpreparaten zoals drinkvoeding voorgeschreven worden.

Ondergewicht en ondervoeding - Dietistenpraktijk Sleegers in Deurne

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen kijken of dat ik iets voor u kan betekenen.