Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten

De maag en darm zijn beide betrokken bij de spijsvertering. De maag verteert het eten en in de darmen worden de voedingsstoffen en vocht gefilterd. Indien dit niet goed functioneert, wordt de gezondheid negatief beïnvloed en kan dit tot gezondheidsklachten leiden. Denk bijvoorbeeld aan maagklachten zoals brandend maagzuur, maagzweer en een middenrifsbreuk. Voorbeelden van darmklachten zijn o.a. diarree, obstipatie (verstopping), divertikels (uitstulpingen van de darmwand in de buikholten), ziekte van Crohn (chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal) en Colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm). Hierbij kunnen klachten ontstaan zoals brandend maagzuur, veel boeren laten, een opgeblazen gevoel, braken, winderigheid, krampen, buikpijn en misselijkheid.

Een gezonde voeding met als aandachtpunten voldoende vezels, vocht, regelmaat, beweging en rustig eten kunnen de klachten verminderen.Dan is er ook nog een Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd. Als er klachten zijn die niet onder een andere noemer geschoven kunnen worden, wordt de diagnose PDS meegegeven. De klachten en ernst verschillen per persoon. Zo komt obstipatie afwisselend met diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en acute diarree in wisselende maten voor. Bekend is dat veel stress en het eten van bepaalde voedingsmiddelen deze klachten kunnen triggeren.

Een aansluitend advies is het FODMaP-dieet. Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten door dit dieet verminderen. FODMaP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disachariden, Monosacchariden and Polyolen. Dit zijn kleine voedingsstoffen (koolhydraten) die niet of niet goed in de dunne darm worden opgenomen en vervolgens in de dikke darm terecht komen. Dit veroorzaakt gassen waardoor klachten kunnen ontstaan. Om er voor te zorgen dat er te veel voedingsstoffen weg gelaten worden tijdens het dieet is het belangrijk om dit onder begeleiding van een diëtist te doen.

Diëtistenpraktijk Sleegers in aangeschreven bij het netwerk van FODMaP diëtisten.

Maag- en darmklachten - Dietistenpraktijk Sleegers in Deurne

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen kijken of dat ik iets voor u kan betekenen.