Kauw- en slikproblemen

Kauw- en slikproblemen
Slikproblemen worden ook wel aangeduid met de term dysfagie. Normaal gesproken gaat slikken vanzelf. Maar sommige mensen hebben er, vanwege verschillende oorzaken, elke dag grote problemen mee. Slikklachten, waarbij de oorzaak in de keel ligt, zorgt ervoor dat het moeilijk is om voeding vanuit de mond naar het bovenste gedeelte van de slokdarm te leiden. Een verzwakking van de keelspieren zorgt hier vaak voor, wat een gevolg kan zijn van een beroerte of zenuw- en spieraandoening. Veelvoorkomende klachten zijn hoesten tijdens het slikken, verslikken, gewichtsverlies, heesheid en het teruglopen van vloeistoffen via de neus.

Slikklachten die door de slokdarm veroorzaakt worden, zijn vaak het gevolg van een gezwel, littekens door bestraling bij kanker, vernauwing van de slokdarm door littekenweefsel, ontstaan door maagzuur wat de slokdarm in stroomt en een ontsteking veroorzaakt, verzwakte slokdarmspieren, door ouderdom of ziekten. Daarbij kunnen de volgende klachten optreden: keelpijn, rochelen, slechte adem, pijn bij het slikken, boeren, aanhoudend hoesten, drukkend gevoel en pijn op de borst.

Heeft u kauw- of slikproblemen? Of bent u op advies van een arts of logopediste doorverwezen naar een diëtist? Diëtistenpraktijk Sleegers helpt u graag bij het zorgen voor een volwaardige voeding zonder voedingstekorten maar waarmee het eten zo aangenaam mogelijk kan zijn. Indien nodig kunnen tips gegeven worden over de consistentie van de voeding wat de kans op verslikken verkleint.

Kauw en slikproblemen - Dietistenpraktijk Sleegers in Deurne

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen kijken of dat ik iets voor u kan betekenen.