Verhoogd cholesterol

Verhoogd cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof in het bloed dat voor het grootste gedeelte aangemaakt wordt in de lever. Het overige deel wordt verkregen vanuit de voeding. Het is nodig als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen.

Cholesterol is onderverdeeld in twee soorten: Hoge Dichtheids Lipoproteine (HDL) en Lage Dichtheids Lipoproteine (LDL). LDL wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd, omdat het kan blijven plakken aan beschadigingen in de wanden van bloedvaten. Hierdoor kan op den duur een bloedvat dichtslibben en is kans op hart een vaatziekten groot. HDL zorgt als goed cholesterol voor de afvoer van het LDL cholesterol. Bij een hoog cholesterolgehalte in het bloed is er sprake van te veel LDL in verhouding tot de hoeveelheid HDL.

Gezonde voeding kan ervoor zorgen dat uw cholesterolgehalte weer op een gezond niveau komt. Een verminderde inname van verzadigd vet en cholesterol rijke producten draagt hier aan bij. Ook het gebruik van meer vezels en het eten van vis heeft een positief effect. Naast voedingsgerelateerde klachten zal ook uw beweegpatroon besproken worden. Overgewicht kan een van de oorzaken van een verhoogd cholesterol zijn. De soorten vet zullen inzichtelijk gemaakt worden en indien er sprake is van overgewicht zal ook hier aandacht aan besteed worden. Door beweging en speciale cholesterolverlagende voedingsmiddelen zoals plantensterolen kan het HDL verhogen en het LDL verlagen. Roken, erfelijkheid of ziekte zoals diabetes kunnen het cholesterolgehalte verhogen, daarom maken we ook deze onderwerpen bespreekbaar.

Heeft u een verhoogd cholesterol? En weet u niet hoe u dit door alle mogelijke oorzaken kunt verbeteren? Diëtistenpraktijk Sleegers helpt u graag met een passend dieetadvies dat rekening houdt met alle mogelijke factoren die het cholesterol kunnen verlagen.

Verhoogd cholesterol - Dietistenpraktijk Sleegers in Deurne

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen kijken of dat ik iets voor u kan betekenen.