COPD

COPD

COPD is een verzamelnaam voor twee chronische longziektes: chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD zitten de longen vol met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Dit kan leiden tot klachten zoals chronische kortademigheid, continu hoesten, verminderde eetlust en overmatige slijmproductie.Middels een gezonde leefstijl kunnen de klachten van COPD beperkt worden. Een cruciaal onderdeel is gezonde voeding. Een combinatie van een goede voedingstoestand en een goede lichamelijke conditie zorgen er voor dat u zich beter voelt en de weerstand tegen (long)infecties hoger is.

Belangrijk is het behoudt van voldoende vetreserves en eiwitinname. Bij een onvoldoende aan vetreserves en een lage energie-inname, schakelt het lichaam over op de verbranding van spiermassa om aan de vraag naar energie te voldoen. Dit leidt tot een verslapping van de longspier en een verergering van de klachten van COPD. Terwijl we deze spieren juist nodig hebben voor een goede ademhaling. De hoge energievraag vergroot daardoor onbedoeld de kans op gewichtsverlies. In dat geval neemt vaak ook de spiermassa af en dus spierkracht.

Aan de andere kant kan ook overgewicht voor extra klachten zorgen bij COPD omdat de longen en het hart meer werk hebben om het hele lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Klachten zoals kortademigheid kunnen daardoor heviger zijn. Om in te schatten of dit bij u het geval is, kunt u bij Diëtistenpraktijk Sleegers uw vetgehalte en spiermassa laten meten. Op basis van de resultaten bepalen we samen wat voor u belangrijk is om met behulp van dieetadvies uw klachten te verminderen. Indien nodig kunnen er dieetpreparaten zoals drinkvoeding voorgeschreven worden.

COPD - Dietistenpraktijk Sleegers in Deurne

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen kijken of dat ik iets voor u kan betekenen.