Gluten-intolerantie (coeliakie)

Gluten-intolerantie

Gluten-intolerantie, ook wel coeliakie genoemd, is een aandoening van de dunne darm die ontstaat door een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in sommige graansoorten, namelijk: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

Bij mensen met gluten-intolerantie leidt het eten van gluten tot beschadiging van het slijmvlies in de dunne darm. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden en treden er klachten op zoals een opgezette buik, diarree, obstipatie, buikpijn, bloedarmoede, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies en botontkalking.

De oplossing is een glutenvrij dieet. Dit houdt in dat alle gluten vermeden worden, met gevolg dat de dunne darm herstelt. Ook bij een glutenvrij dieet is volwaardige voeding van groot belang. Wat betekent dat de voedingsstoffen die het lichaam misloopt door het vermijden van gluten, moeten worden geleverd door andere voedingsmiddelen.

Wilt u ook van deze klachten af of weet u niet zo goed hoe u zonder het eten van gluten een volwaardige voeding kunt hebben? Diëtistenpraktijk Sleegers helpt u hier graag bij.

Gluten-intolerantie - Dietistenpraktijk Sleegers in Deurne

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen kijken of dat ik iets voor u kan betekenen.