Diabetes mellitus I en II

Diabetes Mellitus type 1 en 2
Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De officiële naam is Diabetes Mellitus.

Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel in ons lichaam regelt. De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (bloedsuiker) er in het bloed zit. Normaal regelt het lichaam dit heel precies. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen en bij diabetes type 2 in mindere mate insuline aan, waardoor de bloedglucose veel te hoog op loopt. De glucose blijft dan in het bloed zitten en kan niet gebruikt worden als brandstof (hyperglycemie). Daardoor bent u moe, heeft u dorst en moet u veel plassen. Want het lichaam wil de suiker uit het bloed op een andere manier kwijtraken. Bij een te lage bloedglucose (hypoglycemie) kunnen er klachten komen als trillen, zweten, hoofdpijn, duizelig, vermoeid en mindere concentratie. Op lange termijn kunnen te grote schommelingen van de bloedsuikerspiegel leiden tot nierziekten, hart- en vaatziekten, slechtziendheid en complicaties aan de zenuwbanen. Het is daarom erg belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen.

Om uw bloedsuikerwaarden te verbeteren wordt er samen met u gekeken of u een regelmatig voedingspatroon heeft, niet te veel snelle suikers binnenkrijgt en tevens of afvallen gewenst is. Mensen met overgewicht hebben namelijk een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2. Vooral als het vet rond de buik zit. Daarom is gewichtsverlies een van de belangrijkste streefpunten. Indien er een passend en gezond voedingspatroon toegepast wordt, is het gebruik van medicatie vaak niet nodig.

Naast het probleem van een schommelende bloedsuikerspiegel en de hierbij horende klachten, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog. Indien hier sprake van is, wordt hier tijdens het consult ook aandacht aan besteed om dit te verbeteren.Naast voedingsgerelateerde adviezen bespreken we ook uw beweegpatroon. Dit zorgt er mede voor dat de insulinegevoeligheid omhoog gaat maar dat er ook een grotere kans op gewichtsverlies behaald wordt.

Vragen over wat u kunt nemen op feestjes en vakantie, kunnen uiteraard ook gesteld worden.

Heeft u uw bloedsuikerspiegel niet onder controle en heeft u moeite om dit te stabiliseren? Meer medicijnen hoeven niet altijd de oplossingen te zijn bij een gereguleerde diabetes. Een koolhydraatbeperkt dieet behoort tot de mogelijkheden, met uitstekende resultaten. Nieuwe inzichten in de wetenschap laten zelfs zien dat diabetes type 2 omkeerbaar kan zijn door middel van een koolhydraat beperkt dieet.

Diabetes Mellitus type 1 en 2 -Dietistenpraktijk Sleegers in Deurne

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen kijken of dat ik iets voor u kan betekenen.