Botontkalking
Botontkalking
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om zich te herstellen. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking is de afbraak van bot groter dan de aanmaak. Wat ervoor zorgt dat het bot steeds minder sterk wordt. Op een gegeven moment kan de botdichtheid zo laag worden dat je spreekt van osteoporose, dan is er meer kans op breuken.
Iedereen heeft er mee te maken, botontkalking. Vanaf uw vijfendertigste wordt er namelijk meer bot afgebroken dan aangemaakt. Bij de een verloopt het proces echter sneller dan bij de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben: bepaalde medicijnen (o.a. prednison), erfelijke aanleg, een te laag lichaamsgewicht, bepaalde aandoeningen (o.a. maag-, darm- en schildklieraandoeningen), de overgang (bij vrouwen), roken, te weinig beweging én uw voedingspatroon.
Genezen van osteoporose is helaas niet mogelijk. Dat maakt gezonde voeding des te belangrijker! Het is daarom van belang dat u, voor een goede opbouw en tragere ontkalking, voldoende calcium binnen krijgt. Dit is een belangrijke bouwstof voor botten. Indien een tekort optreedt, breekt het lichaam botten af om toch aan de calciumvraag te voldoen. Ook is het belangrijk dat het vitamine D gehalte op peil is. Dit bevordert de opname en vermindert uitscheiding van calcium. Ook voldoende lichaamsbeweging levert een bijdrage omdat beweging en belasting van botten zorgt voor een sterker weefsel.
Diëtistenpraktijk Sleegers helpt u graag bij het samenstellen van een volwaardig voedingspatroon om de botontkalking te vertragen.