Is vis eten gezond?

Zo gezond zijn als een vis, wie wil dat nou niet? Goed om te weten is dat het eten van vis hieraan kan bijdragen. Maar maakt het dan ook nog iets uit welke soort je kiest? We moeten toch juist mínder vet eten, waarom zou vette vis dan wel een goede keuze zijn? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in dit blog.

De wetenschap is het erover eens; vis is eten is gezond. Van nature is vis rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. Een deel van deze vetten bestaat uit DHA en EPA, dit zijn omega-3 vetzuren en het eten ervan levert veel gezondheidsvoordelen op.  Omega-3 vetzuren beschermen het lichaam tegen hart- en vaatziekten en zijn bevorderlijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht. Vette vis bevat het hoogste percentage van deze gezonde vetzuren, dus daarom liggen vet en gezond bij vis in elkaars verlengde. En hier houdt het niet op, vis is ook een bron van vitamine A, D, B6, B2 en B12 en van mineralen en sporenelementen zoals ijzer, selenium, jodium en zink. Kortom, door (vette) vis te eten doe je je lichaam een groot plezier.

Blog vis Dietist Deurne Evi Sleegers

Welke soorten vis zijn er en hoe kies je?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten die geschikt zijn voor consumptie, je zou er bijna keuzestress van krijgen.

Grofweg kan een verdeling gemaakt worden in mager (<5 g vet/100 g) en vet (>5 g vet/100 g). Ook zijn er diverse manieren waarop vis bewerkt kan worden, zo kan deze bijvoorbeeld worden gerookt, gepekeld of gemarineerd. Bij al deze bewerkingen wordt zout toegevoegd en dat is niet goed voor de bloeddruk en je gezondheid.

Voorbeelden van magere vissoorten zijn coquilles, garnalen, forel, inktvis, kabeljauw, karper, koolvis, krab, kreeft, langoustine, mosselen, mull, oesters, pangasius, rivierkreeft, rog, roodbaars, schar, schelvis, schol, sint-jacobsschelp, snoek, tarbot, tong, tilapia, tonijn, wijting, zeebaars, zeeduivel en zeewolf.

Voorbeelden van vette vissoorten zijn botervis, haring, heilbot, makreel, paling, sardine, sprot en zalm.

Zoveel mogelijk vis eten dus?

Het klinkt op basis van alle goede eigenschappen misschien een beetje raar, maar vis eten is alleen gezond wanneer je het met mate doet. Hiervoor zijn verschillende redenen. In de eerste plaats leidt consumptie van (te) veel vis tot overbevissing, met natuur- en milieuproblemen tot gevolg. Daarnaast is het helaas zo dat de zee waarin vissen zwemmen meer en meer vervuild raakt. De schadelijke stoffen in het water komen zo ook in de vis en uiteindelijk dus op jouw bord. Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van het eten van vis en geen last te hebben van de mogelijke risico’s, is het aan te raden om één portie vis per week vis op het menu te hebben. Een portie staat gelijk aan 100 gram, neem bij voorkeur een vette soort.

Er zijn mensen voor wie de voordelen van het eten van vis groter zijn dan de nadelen, het gaat hier om mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, een verhoogd cholesterol of die hier in het verleden mee te maken hebben gehad. Voor deze groep geldt een maximum van vier porties per week. Omdat de schadelijke stoffen het meest voorkomen in vette vis, is het aan te raden om af te wisselen tussen de soorten.

Lees ook onze blog “veilig vis eten, hoe doe je dat?”

Je weet nu iets meer over de zin en onzin van vis eten. Doe er je voordeel mee, eet smakelijk, eet gezond!

Voor meer informatie over het eten van vis of andere voedingsgerelateerde onderwerpen kan je eens een kijkje nemen op www.dietistenpraktijksleegers.nl/blog/.

Neem contact met ons op