Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten
Een koolhydraat bestaat uit één of meerdere suikermoleculen, die noemen we sachariden. We onderscheiden:
Deze bestaan uit één suikermolecuul en kunnen in die hoedanigheid, zonder verdere bewerking door het lichaam worden opgenomen. Monosachariden zitten in vruchten, honing en zuivelproducten.
Dit zijn twee aan elkaar verbonden suikermoleculen. Door je lichaam worden ze opgeknipt tot monosacchariden voordat ze kunnen worden gebruikt. Je vindt disachariden in bijna alle fruitsoorten en ook in een aantal groentes zoals wortel en ui. Verder zitten ze in biet- en rietgewassen, je kent ze dus ook als gewone tafelsuiker.
Suikermoleculen kunnen ketens vormen, oligosachariden bestaan uit drie tot negen aan elkaar verbonden moleculen. Je komt oligosachariden tegen in onder meer peulvruchten, noten, asperges, prei, bananen en tarweproducten.
Deze koolhydraten bestaan uit ketens van tien tot zelfs duizenden aan elkaar verbonden suikermoleculen. Je kunt je wel voorstellen dat vertering hiervan lang in beslag neemt want al die moleculen moeten van elkaar worden losgeknipt om ze bruikbaar te maken voor je lichaam. Sommige koolhydraten uit deze categorie zijn zo complex dat ze niet verteerbaar zijn. Polysachariden zitten veel in haver, kikkererwten, zoete aardappel en qiunoa.