Veilig vis eten, hoe doe je dat?

Zo gezond zijn als een vis, wie wil dat nou niet? Goed om te weten is dat het eten van vis hieraan kan bijdragen. Maar hoe ga je op een gezonde manier om met vis? En wat nou als je het helemaal niet lekker vindt? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in dit blog.

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat vis eten vele gezondheidsvoordelen kent, maar er kleven ook nadelen aan. Hoe je hier zo wijs mogelijk mee omgaat lees je hier.

Blog Vis l Veilig vis eten, hoe doe je dat? Dietistenpraktijk Sleegers Deurne

Duurzaam vis eten, kan dat?

Hoewel erg gezond, is vis eten helaas niet zo duurzaam. Door overbevissing worden diverse soorten met uitsterven bedreigd, de biodiversiteit in de zeeën en oceanen neemt dus af. Kweekvis is een alternatief, maar helaas is ook die niet zonder meer goed. Om vis te kweken is vismeel nodig, dit wordt verkregen door…visvangst. Bovendien gaat viskweek vaak gepaard met antibiotica en pesticiden waardoor het water vervuild raakt. Natuurlijk kan je wel je best doen om zo duurzaam mogelijk te eten. Om het consumenten zo gemakkelijk mogelijk te maken zijn er diverse keurmerken in omloop.

Veilig vis eten! Dietist geeft uitleg l Deurne

Deze keurmerken staan vermeld op de verpakking. Ook kan je hierop zien of je te maken hebt met kweekvis en waar deze vandaan komt. Als het gaat om verse vis, dan kan de visboer je er alles over vertellen. Of vis vers is kan je zien aan de ogen, deze moeten bol en helder zijn. Ook aan de geur kun je verse vis herkennen. Natuurlijk ruik je altijd een vislucht maar deze hoort niet sterk en doordringend te zijn, eerder licht ziltig. Tot slot herken je verse vis aan de kleur. De kieuwen van de vis horen roze/rood van kleur te zijn. Zijn ze grijs? Dan weet je dat je niet te maken hebt met een vers product.

Veilig omgaan met vis

Vis, met name verse, moet je met respect behandelen. Ziekteverwekkers als listeria of salmonella zijn er namelijk ook dol op. Besmetting met deze bacteriën kan je met het blote oog niet zien, ook kan je ze niet ruiken of proeven. In het menselijk lichaam kunnen ze veel schade aanrichten, je moet daarom proberen te voorkomen dat je deze ongenodigde gasten binnen krijgt. Let dus extra op hygiëne wanneer je met vis werkt. Was je handen goed, zorg dat je werkblad en mes schoon zijn en gebruik een steriele snijplank. Door verhitting worden listeria en salmonella gedood, het is dus ‘veiliger’ om gebakken vis te eten dan rauwe.

Je kunt verse vis het beste tegen het vriespunt aan bewaren en liefst eet je hem op de dag van aankoop. Wanneer je verse vis koopt is het aan te raden om deze te omwikkelen met vershoudfolie en te bedekken met een laag ijsblokjes tot het moment waarop je hem gaat bereiden. Wil je je vis toch wat langer bewaren? Dat kan in de diepvries. Vette vissoorten zijn dan zo’n drie maanden goed, magere soorten zelfs een half jaar.

Wat als je geen vis lust?

Hoewel er veel soorten vis zijn, kan het natuurlijk zo zijn dat je er geen lekker vindt. Wanneer dit voor jou geldt maar je wilt toch profiteren van de gezondheidsvoordelen, dan kan je overwegen om visoliecapsules te slikken. Ook bestaan er ‘gewone’ producten waaraan de gezonde visvetzuren zijn toegevoegd. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten halvarine waarvoor dit geldt. Kijk bij de lijst met ingrediënten om te weten voor welke producten dit geldt.

Kanttekening bij dit verhaal is dat toediening van visolie op een andere manier dan rechtstreeks via visconsumptie niet bewezen even effectief is.

Lees ook onze blog “zo gezond als een vis

Je weet nu iets meer over de zin en onzin van vis eten. Doe er je voordeel mee, eet smakelijk, eet gezond!

Voor meer informatie over het eten van vis of andere voedingsgerelateerde onderwerpen kan je eens een kijkje nemen op www.dietistenpraktijksleegers.nl/blog/.

Neem contact met ons op