Zijn visoliecapsules net zo gezond als gewone vis?
Het kan natuurlijk voor komen dat je geen vis lust of dat het lastig is om vis te combineren met het gezin. Zoals hierboven al benoemd, kan vis eten bijdragen aan een goede gezondheid. Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de visvetzuren EPA en DHA in vis voor een goede gezondheid zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. Als je geen vis eet, kun je de gezondheidseffecten van vis dus missen. Wil je toch profiteren van de gezondheidseffecten van visvetzuren? Dan bestaat er een alternatief; visoliecapsules. Ook bestaan er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Vaak staat dan op de verpakking dat er visvetzuren in zitten. Denk bijvoorbeeld aan sommige soorten halvarine. Bijvoorbeeld ‘Blue Band idee’ (licht blauwe kuipje). Helaas is niet 1 op 1 te zeggen dat visolie capsules even gezond zijn als het eten van vis omdat er in vis natuurlijk ook nog andere gezonde voedingsstoffen zitten die niet in de visoliecapsules zitten. Overleg altijd met je arts of diëtist of het raadzaam om visoliecapsules te slikken.
Is er water aan vis toegevoegd?
Aan vis kan water worden toegevoegd. Samen met het water worden andere ingrediënten of hulpstoffen toegevoegd om het water te binden. Vaak worden voor dit doel eiwitten of fosfaten gebruikt (zoals E450, E451 en E407). Het toevoegen van water en waterbinders aan vis is toegestaan. Om diepgevroren vis zit altijd een laagje water dat gebonden wordt met fosfaten. Dit beschermt het visvlees tegen uitdroging. Op de verpakking wordt altijd het nettogewicht vermeld, dus zonder het gewicht van het water. Verder moet op de verpakking staan dat het gaat om vis met toegevoegd water als er meer dan 5% water is toegevoegd.
Hoe kan ik meer vis eten?
Vis kan op verschillende manier toegepast worden in je voeding. Zo past een stukje vis heerlijk bij de warme maaltijd. En wat dacht je van vis toevoegen aan een salade voor bij de maaltijd. In een salade kunnen heel eenvoudig garnalen, (gerookte) zalm, makreel of tonijn uit blik toegevoegd worden. Voeg je een hele portie (ongeveer 100 gram) toe, dan wordt het een volwaardige maaltijdsalade. Vis uit blik, bijvoorbeeld tonijn of zalm op waterbasis of eigen sap is ook heel erg lekker als beleg op een volkoren boterham of cracker. Voor de liefhebbers kan vis natuurlijk ook als tussendoortje gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een haring of rolmops. Door de eiwitten in de vis geeft het meteen een verzadigd gevoel.
Is verse vis vooraf ingevroren?
Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als ‘vers’ is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term ‘vers’ is namelijk niet wettelijk vastgelegd. Vis kan bevroren verkocht worden. Op de verpakking moet dan de datum staan waarop het product voor de eerste keer is ingevroren. Dat kan relatief lang geleden zijn. Bijvoorbeeld omdat de vis maar in één seizoen gevangen wordt, maar wel het hele jaar verkrijgbaar is. De vis kan ook ontdooid verkocht worden. Op het etiket is dit dan te zien met de term ‘ontdooid’. Indien je de vis koopt bij een speciaalzaak of visboer, dan kunnen zij jou daar meer informatie over geven.
Waarom is gerookte vis minder gezond?
Het bewerkingsproces roken is minder goed voor de gezondheid omdat bij deze techniek vaak extra zout gebruikt wordt. Gerookte vis wordt eerst gezouten en daarna gerookt. Zouten kan zowel droog gebeuren (de vis wordt in zout gelegd) als met een pekeloplossing (door onderdompeling of injectie). Dat laatste is een methode dat de vis minder uitdroogt en dus meer vocht behoudt. Een voorbeeld van gerookte vis is gerookte zalm. Te veel zout in je voeding kan nadelig zijn voor je gezondheid.
Heb ik je na het lezen van deze blog ook geïnspireerd om
vis te eten? Laat ons weten wat je van de blog vindt!