Groenten en fruit zijn gezond! Je leest hier waarom en hoe je bewust kiest.

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat het gezond is om groenten en fruit te eten. Maar hoewel supermarkten hun best doen om het kleurige assortiment zo mooi mogelijk uit te stallen, zijn er maar weinig mensen die er dagelijks voldoende van binnen krijgen. In deze blog vertel ik je iets over de verschillende soorten, ik hoop je te inspireren!

Waarom groenten en fruit gezond zijn | Dietist Deurne

Groenten en fruit zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen

Het is dus niet verwonderlijk dat uit onderzoek blijkt dat consumptie hiervan een gunstig effect heeft op de gezondheid. Met name groente, maar ook fruit kan bloeddrukverlagend werken en het slechte cholesterol (LDL) doen afnemen. Eigenlijk kan dus gesteld worden dat het eten van groenten en fruit je kan beschermen tegen hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld diabetes type 2. Er wordt zelfs een verband gezien tussen het eten van voldoende groenten en fruit en het voorkomen van darm- en longkanker.

Ook in de strijd tegen de kilo’s komen groenten en fruit goed uit de bus, ze bevatten namelijk weinig calorieën, maar geven wel snel een verzadigd gevoel.

Snoep fruit met mate

Het eten van vers fruit is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens gezond. Kanttekening is wel dat je niet moet overdrijven, want fruit bevat in verhouding veel koolhydraten. Deze heeft je lichaam nodig voor de verbranding, maar wat er overblijft wordt als vet opgeslagen in het reservepotje.

Het is niet te zeggen welke fruitsoort het gezondst is, er is er namelijk niet één die alle vitaminen en mineralen bevat. Je raadt het al, variatie is het toverwoord. Hoewel vers altijd de voorkeur heeft, zijn er diverse manieren om fruit te kopen en consumeren. Ik heb ze voor je uitgewerkt en vertel je waarom ze wel of niet goed voor je zijn.

Waarom groenten en fruit gezond zijn | Dietist Deurne |

Ingeblikt fruit

Blikfruit is gepasteuriseerd een daardoor lang houdbaar. Deze bewerking houdt in dat het fruit verhit is tot een temperatuur onder de 100 graden waardoor de meeste micro-organismen gedood worden. Helaas geldt dit ook voor een aantal vitaminen en mineralen. Vaak wordt aan blikfruit ook nog siroop toegevoegd, het bevat dus minder goede stoffen en levert meer calorieën. Dit maakt dat het als alternatief voor vers fruit onder de maat is.

Gedroogd fruit

Het goede aan gedroogd fruit is dat het veel voedingsvezels bevat, helaas bevat het wel minder vitaminen en mineralen dan de verse variant. Omdat het vocht verdwijnt, wordt de concentratie van suiker in verhouding hoger. Door de afname van volume, eet je gemakkelijk te veel. Beperk het eten van gedroogd fruit tot een handje (25 gram) per dag.

Sappen en smoothies

Lang werd aangenomen dat smoothies en sap gezond zijn omdat je op een eenvoudige manier veel fruit binnenkrijgt, toch ga ik je uit de droom helpen. Door fruit te persen, laat je het suikerwater in je glas lopen en krijgen de voedingsvezels een enkeltje kliko. Los daarvan heb je voor bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap twee tot drie sinaasappels nodig, terwijl je normaal gesproken maar één sinaasappel zou eten. Smoothies lijken misschien beter maar zijn het niet. Ook hierin gaat veel meer fruit dan je ongepureerd zou eten.  Kortom; sappen en smoothies doen je bloedsuikerspiegel onnodig snel stijgen en zijn dus geen goed alternatief voor vers fruit. Weet je wel dat in een glas (sinaas)appelsap uit de supermarkt zeven (!) klontjes suiker zitten? Dat zijn er evenveel als in een glas cola! Natuurlijk, de suikers in vruchtensappen zijn van natuurlijke oorsprong, maar voor je lichaam maakt dit geen verschil. Suiker is suiker.

Jam

Jam die je in de winkel koopt bestaat maar voor maximaal de helft uit fruit. Het is dus evenveel als een potje fruit een potje toegevoegde suiker. Ook (juist) dieetjam is niet gezond. Hierin zit dan misschien minder suiker, maar ook minder fruit. Dat komt doordat de suikers die van nature in fruit voorkomen veel calorieën bevatten. Jam mag alleen gezien worden als traktatie, niet als alternatief voor fruit.

Knijp- of slurpfruit

Veel kinderen zijn dol op gepureerd fruit. Het goede nieuws is dat aan de verpakkingen die je in de winkel koopt meestal geen suiker is toegevoegd. Het is dus puur fruit. Toch geldt ook hier weer dat onbewerkt fruit de voorkeur verdient, net als voor sappen en smoothies geldt namelijk dat het minder snel een verzadigd gevoel geeft en dus verantwoordelijk is voor ongemerkte hoge calorie inname.

Eet groenten naar hartelust

Net als voor fruit geldt voor groenten dat er niet één soort is die alle vitaminen en mineralen bevat. Ook hier weer is variatie dus belangrijk. De keuze is reuze, dus saai zal het eten van groenten niet snel zijn!

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bladgroenten: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, postelein.
  • Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
  • Knolgewassen: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich.
  • Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rodekool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi.
  • Uien: ui, knoflook, bosui, prei.
  • Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe.
  • Kiemgroenten: taugé, tuinkers.
  • Overige groenten: witlof, paddenstoelen, champignons.

En (zoete) aardappel, peulvruchten en pompoen dan, hoor ik je denken. Omdat deze soorten zo’n afwijkende voedingswaarde hebben, worden ze niet gezien als groenten. Ze bevatten veel koolhydraten en zijn daarom wanneer je er veel van eet niet goed voor de lijn.

Er zijn uiteenlopende manieren om groenten binnen te krijgen. Vers verdient altijd de voorkeur, toch doe ik je ook graag andere ideeën aan de hand.

Sap

Net als van fruit, kan ook van groenten sap gemaakt worden. Je mag hier best eens van genieten, maar je moet het zeker niet zien als alternatief want door de bewerking gaan veel vezels, vitaminen en andere (bioactieve) stoffen verloren. Daarnaast wordt er vaak zout of suiker toegevoegd.

Soep

Zelfgemaakte soep is lekker en gezond. Waar het pureren van fruit wordt afgeraden, is dat voor groenten niet erg. Er zit namelijk geen bovengrens aan de hoeveelheid die je dagelijks mag eten. Let er bij het bereiden van soep op dat deze voor minimaal 40% uit groente moet bestaan om ‘m te kunnen zien als vervanger van ‘gewone’ groenten. Let op met toegevoegd zout. Een bouillonblokje per liter is echt genoeg. Met soepen uit blik of zak moet je oppassen, deze bevatten meestal te veel zout en zelfs suiker.

Gepekelde groente

Om de houdbaarheid van groenten te verlengen, kan worden gepekeld. Je koopt deze variant meestal in pot. Houd er rekening mee dat groenten die deze bereiding hebben ondergaan veel zout en suiker bevatten, dat is niet gezond. Uitzondering is Kesbeke, zij hebben een assortiment waaraan dit niet is toegevoegd. Ik ga niet zeggen dat het eten van gepekelde groenten van dit merk gezond is, maar het is in ieder geval een verantwoorde keuze ten opzichte van de reguliere varianten.

Groentechips

Het is een hype geweest; groentechips. En het leek ook zo mooi, je dagelijkse portie groenten binnenkrijgen in de vorm van chipjes. Het leek te mooi om waar te zijn…en dat is het ook! Groentechips zijn net zo ongezond als aardappelchips. Ze bevatten veel calorieën en zout en bestaan voor ongeveer een derde uit vet. Tel hierbij op dat door het frituren een groot deel van de vitaminen verloren gaat en dat er door de verhitting vocht verdampt waardoor het suikergehalte hoog is.

Probeer zo veel mogelijk te genieten van groenten en fruit in pure vorm. Varieer en geniet!

Wil je meer weten over groenten en fruit? Lees dan ook mijn overige blogs over dit onderwerp.