Duurzaam omgaan met groenten en fruit

Duurzaamheid is een groot thema in onze maatschappij. En niet voor niets, want onze mooie aarde raakt overbelast door de manier waarop we leven. Groenten en fruit zijn natuurlijke producten, maar als je denkt dat ze daardoor niet belastend zijn voor het milieu dan heb je het mis. Voor jouw appels, paprika’s of bonen in de winkel liggen, hebben ze al een hele tocht doorstaan.

Duurzaam groenten en fruit eten | Dietist Evi Deurne

Milieubelasting door groenten en fruit

Een groot gedeelte van de milieubelasting door groenten en fruit komt op conto van het energieverbruik door teelt, opslag en transport. Wanneer je deze schade wilt beperken kan je het beste seizoensgroenten van de volle grond kopen. Die hoeven niet te worden ingevlogen en ze zijn niet verwarmd door een kunstzon in een kas. Kasteelt komt veel voor in Nederland, maar realiseer je dat het energieverbruik in deze kassen vijf tot zes keer hoger ligt dan wanneer producten in de volle grond groeien. En wat denk je van de CO2-uitstoot die al die vliegtuigen, boten en vrachtwagens veroorzaken?

Duurzaam omgaan met groenten en fruit | Dietise Evi Sleegers | Deurne

Koop lokaal en seizoensgebonden

Koop je groenten en fruit het liefst van een lokale teler, zo valt de transportvervuiling weg. En eet wat bij het seizoen past, dan weet je dat het niet uit een kas komt. Klinkt logisch maar is soms best ingewikkeld. Want hoe weet je nou welke soorten bij het seizoen passen? En wie vertelt je waar het vandaan komt? Als leek is dat best wel lastig want op de verpakking vind je hooguit het land van herkomst, maar de regio en het oogstseizoen blijven onbekend. Je kunt op internet zoeken naar seizoensgroenten óf je laat je wijzen door een specialist. De meeste dorpen en steden hebben wel een speciaalzaak voor de verkoop van regionale producten.

Duurzaam omgaan met groenten en fruit | Deurne | Dietist

Snijd zelf

Het kant-en-klaar assortiment van supermarkten wordt steeds groter, gemak dient de mens. In het kader van duurzaamheid heeft het kopen van gesneden groenten en fruit niet de voorkeur. Om de simpele reden dat het eenmaal gesneden in de koeling bewaard wordt. Zo’n koeling voegt nog eens 10% tot 20% toe aan de energie die verbruikt is van groei tot in jouw buik. Zonde en in de meeste gevallen ook onnodig, want zoveel werk is het toch niet om een kiwi of mango zelf te ontdoen van de schil of om je boontjes te snijden.

Wees zuinig op de wereld en op jezelf. Zorg dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt en koop dat liefst lokaal en seizoensgebonden. Wil je meer weten over het verantwoord eten van groenten en fruit? Lees dan mijn andere blogs over dit onderwerp.