Gourmettips

Voor veel gezinnen is het met de feestdagen weer het moment van het jaar om het stoffige gourmetstel uit de doos te halen en lekker samen te genieten. Maar is gourmetten nu eigenlijk wel gezond? Ik zeg ideaal als je het doet zoals hieronder met een aantal tips beschreven. Je kunt het dus op een gezonde of een ongezonde manier doen. Het maakt het niet minder gezellig. Aan jou de keuze!

Koop geen kant-en-klare gourmetschotels.
In kant-en-klare gourmetschotels zitten vaak de vettere vleessoorten met marinades waar veel suiker in zit of waar paneermiddel overheen zit. Door zelf los vlees te kopen kun je dit voorkomen. Hoe ideaal! Kun je zelf kiezen wat je wilt eten! Snijd bijvoorbeeld kip in kleien stukjes en marineer met wat olijfolie en de kruidenmix van Jonnie Boer (hier is geen zout, suiker of E-nummers aan toegevoegd.

Kies voor magere vleessoorten
Vlees kant ontzettend vet zijn, waardoor het heel veel calorieën bevat. Kies voor de magere varianten en wissel je slavink, hamburger, speklapje of worstje in voor een lekker stukje tartaar, biefstuk, kip, kalkoen, rosbief, entrecote, varkensfilet, fricandeau, hamlapje of varkenshaas. Wie weet vinden de kinderen het zelfs leuk om te helpen bij de voorbereiding, door bijvoorbeeld kipspiesjes te maken!

Varieer met vis
Je denkt er misschien minder snel aan, maar vis in een pannetje is ook ontzettend lekker! Zorg wel dat je er een apart pannetje voor gebruikt, want het is natuurlijk zonde als je vlees straks naar vis smaakt. Kies bijvoorbeeld voor witvis, zalm, tonijn, garnalen, coquilles of krab. Vis met een paneerlaagje zoals lekkerbek of kibbeling, is een minder gezonde keuze.

Vegetarisch
Je kunt ook eens denken aan ei als vleesvervanger! Je kunt in een pannetje een heerlijke omelet maken. Kaas en noten zijn ook vervangers voor vlees, maar pas daarbij goed op de hoeveelheid die je neemt. Doordat het vette producten zijn, krijg je snel (te)veel calorieën binnen. Daarnaast bevatten ze vaak ook meer zout.

Gebruik zo min mogelijk bereidingsvet
Wees zuinig met de hoeveelheid bereidingsvet. De meeste gourmettellen hebben een goede antiaanbaklaag, waardoor een klein beetje of in sommige gevallen zelfs geen bereidingsvet al voldoende is. Gebruik bij voorkeur olijfolie. Olie is gezond, maar het bevat erg veel calorieën. Zo bevat 1 eetlepel olie gemiddeld al 90 kcal! Let dus heel erg op met de hoeveelheid olie die je in je pannetje doet. Een handige tip: zet een bakje olie met een siliconen kwastje erin op tafel. Met het kwastje kun je een heel klein beetje olie in je pannetje smeren. Een drupje is echt genoeg!

Pas op met sausjes
Dit is misschien een inkopper, maar hij mag zeker niet bij de tips ontbreken! Sausjes bevatten vaak veel vet en suiker waardoor onnodig extra calorieën! Probeer van de verschillende sausjes af te blijven of kies voor een gezonde variant zoals een klein beetje mayo of de sauzen van Callowfit. (Deze zijn te koop bij de PLUS in de Zeilberg of Sint Joseph). Je kunt natuurlijk ook zelf slanke sausjes maken, bijvoorbeeld een eigen gemaakte tzatziki van magere kwark, geraspte komkommer en geperste knoflook. Nog beter is om geen sausjes te gebruiken maar het vlees juist op smaak te maken met een zelfgemaakte marinade van bijvoorbeeld olijfolie, kruiden, specerijen, knoflook, citroen, (Spaanse)peper of gember.

Zorg voor voldoende groente
Groenten kun je vrijwel onbeperkt eten, omdat ze nauwelijks calorieën bevatten. Je denkt er niet zo snel aan, maar groenten zijn heerlijk om (samen met het vlees of vis) te wokken in je pannetje of bovenop de bakplaat. Denk bijvoorbeeld aan courgette, champignons, tomaat, paprika, broccoli, boontjes, prei, uit, aubergine etc. Daarnaast is het ook slim om een salade van veel groente te maken en deze bij de rest op tafel te zetten. Maak zelf een dressing van bijvoorbeeld mayo, mosterd en azijn. Denk er ook aan wat rauwe groenten als snack op tafel te zetten. Bijvoorbeeld wortel, komkommer, paprika, snoeptomaatjes, radijsjes, selderij etc. Dit is slim om de honger tijdens het wachten te stillen.

Eet je niet vol aan brood
Soms duurt het even voordat het vlees gaar is. In een mum van tijd heb je tijdens het wachten al drie stukjes stokbrood, al dan niet met kruidenboter, naar binnen gewerkt. Zonde! Want zo mis je het lekkerste van het hele gourmetten! Stokbrood is helaas calorierijk, zeker als er ook nog (kruiden)boter op zit. Probeer van het brood af te blijven. Snoep daarom liever wat snackgroenten, om de hoeveelheid brood een beetje te beperken. Lukt dat niet probeer dan minder brood te eten en wissel de kruidenboter eens af met wat olie op smaak gebracht met knoflook verwarmd in de oven of in je gourmetpannetje natuurlijk. Kies natuurlijk voor volkoren(stok)brood i.p.v. wit(stokbrood).

Drink met mate
Een alcoholische versnapering is natuurlijk hartstikke lekker bij het gourmetten. Alcoholhoudende dranken zijn echter allemaal caloriebommetjes. Niemand verwacht dat je helemaal niet drinkt, maar probeer in ieder geval te matigen, maximaal twee glazen per avond. Probeer je eerste glas alcohol pas bij het eten te drinken. Niet alleen ontloop je dan al 2 tot 3 drankjes, maar je bent aan het einde van de avond ook een stuk helderder.
Neem daarnaast ook een glaasje water bij het eten. Je kunt water meer smaak geven door een karaf te vullen met water, fruit, groenten en/of kruiden. Een voorbeeld is water met citroen en munt.  Je zult merken dat je langer met je wijntje doet.

Eet langzaam
Bak stukje voor stukje, eet langzaam en kauw goed. Hierdoor duurt het langer om te eten. Hoe sneller je eet, hoe later je merkt dat je vol zit. Je eet daardoor dus makkelijk meer dan je eigenlijk zou willen. Neem bijvoorbeeld tussendoor een pauze. Zo voel je beter aan wanneer je vol zit.

Gezond toetje
We zijn geneigd af te sluiten met een grandioos dessert. Het is immers feest. En iedereen eet het vervolgens tegen heug en meug op omdat we eigenlijk al vol zitten. Zit je vol, sla het dan bij voorkeur over. Mocht je toch nog trek hebben? Neem dan een frisse fruitsalade. Lekker licht en gezond!

Extra tip
Ga de dag erna niet meteen op de weegschaal staan. Houd 2-3 balansdagen. Dit werk voor je motivatie toch veel beter dan wanneer je meteen ziet of dat bent aangekomen?!

Maar bovenal veel gourmetplezier!

gourmettips