Waarom is gerookt vlees minder gezond?
Het bewerkingsproces roken is minder goed voor de gezondheid omdat bij deze techniek vaak extra zout gebruikt wordt. Zo wordt het vaak eerst gezouten en daarna pas gerookt om eventueel vocht nog te onttrekken. Te veel zout in je voeding kan nadelig zijn voor je gezondheid.
Waarom hoort rauwe ham tot de bewerkte vleeswaren?
Rauwe ham is géén vorm van ‘ongebakken, vers’ vlees. Nee, het is bewerkt – meestal gedroogd en gerookt. Bijvoorbeeld in het geval bij ‘t Streeckhuys worden de hammen in eerste instantie al vrij snel (vaak al in de eerste 4 dagen) gezouten met nitrietpekelzout wat de bacteriegroei stopt en het rijpingsproces bevorderd. Vervolgens wordt de ham voor een lange periode minimaal een half jaar tot een jaar gerijpt. De volgende stap is het narijpen. Tijdens het narijpen wordt de ham vaak gedroogd en gerookt. Direct hierna wordt het vacuüm verpakt voor 20 weken. Tot slot wordt het ook nog eens voor 2 weken in de winkel gehangen voordat het uiteindelijk verkocht wordt. Een heel proces wat voorafgaat voordat de rauwe ham in de winkel verschijnt. Bewerkt dus!
Is gemarineerd vlees gezond?
Gemarineerd vlees valt onder de bewerkte vleessoorten. Een marinade bestaat uit een heleboel kruiden en olie maar vaak wordt daar door de fabrikanten ook nog veel zout en suiker aan toegevoegd. De marinade trekt in het vlees, waardoor je vlees meer vetten en suiker en dus meer calorieën bevat.
Hoe kan ik dan zelf een gezonde marinade maken? Dit is helemaal niet ingewikkeld. Je kunt bijvoorbeeld een kipfilet insmeren met mosterd en deze in de pan op laag vuur bakken. Maar je kunt ook al heel eenvoudig een marinade maken van olijfolie en verschillende verse of gedroogde kruiden, dus niet met zout en suiker! In o.a. de supermarkt zijn kruidenmixen van het merk Johnnie Boer te koop waaraan geen zout en suiker is toegevoegd, puur kruiden! Deze zijn dus een gezond alternatief om te gebruiken.
Wordt er soms extra water aan vlees toegevoegd?
Het vlees en de kip worden vaak volgespoten met water om meer gewicht te krijgen. Bij het bereiden hiervan krimpt het ongeveer een kwart door dit vochtverlies. Toch zijn hier wettelijk regels voor opgesteld. Aan rauw, onbewerkt vlees mag geen extra water toegevoegd worden. Het is in de wet vastgelegd dat hieraan niets mag worden toegevoegd, anders mag het geen vlees heten. Onbewerkt wil zeggen: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of een andere bewerking. Aan bewerkt vlees zoals vleeswaren, worst, hamburgers kan wel water worden toegevoegd, bijvoorbeeld om het malser of zwaarder te maken. Daarbij worden andere ingrediënten of hulpstoffen toegevoegd om het water te binden. Vaak worden eiwitten uit bijvoorbeeld rundvlees of fosfaten gebruikt, zoals E450, E451 en E407. Op het etiket kun je in de lijst met ingrediënten zien of er water is toegevoegd. Wanneer er meer dan 5% water is toegevoegd, moet dit op de verpakking staan als ‘toegevoegd water’.
Wie geen vlees of kip wil waaraan water is toegevoegd, moet dus letten op het etiket of naar de samenstelling vragen bij de specialist of verkoper.
Hoeveel vet zit er in vlees?
Volgens de Warenwet moet vlees (eventueel met toevoegingen) aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen maken het makkelijk om te zien hoeveel vet er maximaal in een product zit:
- Gehakt: niet meer dan 25%
- Mager gehakt: niet meer dan 15%
- Tartaar: niet meer dan 10%
- Gehakte biefstuk, zoals Duitse biefstuk: niet meer dan 6%
- Magere vleesproducten: niet meer dan 20%
Is biologische vlees gezonder?
Een koe die graast levert gezonder vlees. Maar dit hoeft niet per definitie biologisch te zijn. Over het algemeen zijn biologische producten en niet-biologische producten even gezond en veilig. Bij de productie van biologisch voedingsmiddelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. In verschillende regels is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Er wordt streng controleerd of de voorschriften voor het label ‘biologisch’ worden nageleefd.
’T Streeckhuys heeft een breed assortiment van vlees en vleeswaren van de dieren uit de omgeving. De kernwaarden van ‘T Streeckhuys zijn: dierenwelzijn, geen antibiotica, kwaliteit, veiligheid en gezondheid. Niet biologisch maar wel net zo gezond en vooral erg lekker!