Vitamine B11

Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is voor volwassen mannen en vrouwen vastgesteld op 300 microgram. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, krijgen het advies om naast hun dagelijkse voeding een supplement te nemen (met 400 microgram foliumzuur) van vier weken voor tot acht weken na de conceptie. Dit verkleint de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje.

Maar weer zit het dan allemaal in? Foliumzuur komt voor in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten.

Maar let wel op: Van een hoge inname van natuurlijk foliumzuur dat in de voeding voorkomt zijn nog nooit nadelige effecten waargenomen. Een hoge inname van synthetisch foliumzuur (uit supplementen of uit verrijkte voeding) kan daarentegen wel nadelige gevolgen hebben. Dit komt omdat het foliumzuur niet ‘vrijgemaakt’ hoeft te worden, wat bij voeding wel het geval is. Om deze reden heeft de gezondheidsraad hier wel een bovengrens aan vastgesteld. Voor volwassen vanaf 18 jaar is deze bovengrens 1000 microgram per dag. Dit is ruim drie keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van volwassenen
Gebruik je multivitaminen waarin foliumzuur is toegevoegd? Kijk dan goed of deze niet boven de 100% van de ADH zit. Dit staat op het etiket vermeld.

Vitamine B11 Evi Sleegers Deurne