Bloemkool couscous

Op zoek naar een gerecht met bloemkool? Maak dan dit gerecht van bloemkool couscous dat je zowel koud als warm kunt eten. Bloemkool is groente waar je heel veel verschillende kanten mee op kunt. Je kunt het natuurlijk heel naturel koken met een aardappeltje en een stukje vlees of vis. Maar je kunt het ook raspen en het eten als rijst of couscous. Je kunt van de bloemkool ook een puree of huzarensalade maken. Een groente die daarom altijd standaard op je boodschappenlijstje zou moeten staan. Door bloemkool te vervangen voor koolhydraatrijken bronnen als een aardappel of couscous of rijst is het een ideale vervanger binnen een koolhydraat arm dieet. Omdat ik in dit recept ook kikkererwten hebt gebruikt past dit niet binnen een streng koolhydraatarm maar een licht koolhydraatarm dieet. Peulvruchten bevatten namelijk net wat meer koolhydraten dan andere groente. Dit gerecht past ook binnen een glutenvrij, energiebeperkt en lactosevrij dieet. Laat je de tartaar weg dan past dit gerecht ook binnen een vegetarisch dieet. De eiwitten in dit gerecht komen dan vooral uit de kikkererwten.

Bereidingstijd 45 minuten

Ingrediënten: Voor de kikkererwten:

  • 1 blik kikkererwten (300 g)
  • ½ tl komijn gemalen
  • ½ tl cayennepeper
  • ¼ tl zeezout
  • 1 el olijfolie

Voor de dressing:

  • 2 el citroensap
  • ½ tl dijon mosterd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • ½ tl zeezout
  • 4 el extra virgin olijfolie

Voor de tartaarspies:

  • 400 g tartaar (rund)
  • 1 el olijfolie

Voor de couscous:

  • 400 g bloemkoolrijst
  • 150 gr kerstomaatjes
  • 1 rode ui
  • ½ komkommer fijn gesneden in blokjes
  • 50 gr pijnboompitjes geroosterd
  • ¼ tl chili vlokken
  • 1 handje verse peterselie
  • peper en zout

Nodig: grote satéprikkers

Voor 4 personen

  1. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze even droog met wat keukenpapier.
  2. Verhit de oven op 200˚C. Voeg de kikkererwten samen met de komijn, cayennepeper, zeezout en 1 el olijfolie in een kleine ovenschaal en hussel alles goed door elkaar zodat alle kikkererwten bedekt zijn met de kruiden. Zorg dat ze allemaal in een enkele laag in de ovenschaal liggen. Zet ze voor circa 30 à 45 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze halverwege even om.
  3. Maak de dressing door het citroensap, de mosterd, uitgeperste knoflook en zout in een kommetje met elkaar te mengen. Doe de olijfolie erbij terwijl je continue roert. Proef even en voeg peper en eventueel zout naar smaak toe. Zet apart.
  4. Maak van de tartaar mooie balletjes van ongeveer 2-3 cm en rijg deze aan de satéprikkers.
  5. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de tartaar rondom gaar in circa 5 minuten.
  6. Snipper ondertussen de rode ui.
  7. Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan of wokpan en bak de ui glazig.
  8. Snijd de kerstomaatjes door de helft en voeg samen met de chilivlokken toe aan de ui. Let op! Voeg niet te veel chilivlokken toe anders wordt het gerecht heel erg pittig. Bak voor circa 1 minuut mee.
  9. Voeg vervolgens de bloemkoolrijst toe en bak voor circa 2 minuten mee.
  10. Haal de pan van het vuur en voeg de dressing toe aan de bloemkoolrijst. Hussel alles goed door elkaar.
  11. Voeg de komkommer en de fijngesneden peterselie toe.
  12. Breng eventueel nog op smaak met wat peper.
  13. Op het laatste moment doe je de kikkererwten erbij. Die worden zacht als ze er te lang in liggen en dat is zonde!

Smakelijk eten!

Leave a reply