Bietenburgers

Op zoek naar een lekker recept voor een vegetarische vleesvervanger? Maak dan dit recept van bietenburgers met krieltjes uit de oven en snijboontjes. Dit is een recept van de groenteboxen van de Boerderijwinkel Sint-Janshoeve. Vaak bevatten veel vleesvervangers gemiddeld meer zout dan bijvoorbeeld een kipfilet. Maak je deze zelf dan kun je zelf de hoeveelheid zout doseren. Dit gerecht past binnen een vegetarisch dieet. Laat je de krieltjes weg en serveer je er nog een extra salade bij dan past dit ook binnen een licht koolhydraatarm dieet.

Bereidingstijd 50 minuten

Ingrediënten:

  • 200 g krieltjes
  • 600 g snijbonen.
  • 3 voorgekookte rode bietjes
  • 150 gram zachte geitenkaas naturel
  • 130 g havermout
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 ½ tl fijngehakte rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Zout en peper

Voor circa 4 personen 

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Snipper de ui in hele fijne stukjes. Evt. kun je ook en rasp gebruiken. Doe hetzelfde voor de knoflook.
    3. Laat de bieten goed uitlekken. Dep eventueel af met wat keukenpapier zodat de bietjes niet te nat zijn. Snijd de bieten ook in hele kleine stukjes. Je kunt eventueel met de koksmes ook alles nog even extra goed fijnhakken. Koop je rauwe bieten? Schil en rasp deze dan fijn.
    4. Doe alle fijngesneden of geraspte ui, knoflook en rode bieten bij elkaar en voeg de havermout, rozemarijn en geitenkaas toe. Voeg naar smaak evt. zout en peper toe.
    5. Doe het ei erdoor en kneed tot een mooie bal deeg. Als de burgers te droog zijn (omdat je rauwe bieten gebruikt hebt), voeg dan wat extra havermout toe.
    6. Vorm 6 burgers van je deeg en leg ze 15 minuten op een velletje bakpapier in de diepvries of een half uur in de koelkast.
    7. Was onder tussen de krieltjes en snijd doormidden. Verwijder eventueel plekjes met een scherp mesje.
    8. Doe de krieltjes in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Breng op smaak met wat peper, rozemarijn en tijm. Zet voor circa 30 a 45 minuten in de oven tot de aardappel gaar zijn.
    9. Was de snijbonen en snijd beide uiteindes van de bonen af. Snijd ze vervolgens in schuine reepjes.
    10. Kook de snijbonen voor circa 20 minuten in kokend water.
    11. Verhit de koekenpan met 1 el olijfolie en bak de burgers op middelhoge stand voor circa 5 minuten per kant goudbruin.
    12. Serveer de burger met de snijbonen en de krieltjes uit de oven.

Tip: Je kunt een lekkere saus bij de burger maken gemaakt van Griekse yoghurt 0%, 1 teentje knoflook, 1 tl olijfolie en 1 tl tijm, zout en peper.

Smakelijk eten!

Leave a reply