Bloemkoolschotel met kerrie en gehakt
Makkelijke maandag? Makkelijke maaltijd! Dit is een gerecht dat het hele jaar door van pas komt en waar het hele gezin van mee kan eten. Tijd voor een lekkere bloemkoolschotel! Dit is de zelfgemaakt variant van de kant en klare zakjes van Maggie of Knorr voor een ovenschotel, maar dan geheel gemaakt zonder toevoegde suikers en met veel minder zout. Dit gerecht past binnen een energiebeperkt dieet.
Bereidingstijd 20 minuten, 25 minuten wachten
Ingrediënten:
- 1 bloemkool, in roosjes
- 1 el olijfolie
- 400 gram aardappelen, geschild en in stukken
- 1 ui, gesnipperd
- 1 prei, fijngesneden
- 350 gram mager rundergehakt gehakt
- 35 gram bloem
- 35 gr vloeibaar bak en braadboter
- 450 ml magere melk
- 1,5 el kerriepoeder
- snuf nootmuskaat
- zout en peper
Voor 4 personen
- Verwarm de oven voor op 180 C en vet een ovenschaal in met 1 el olijfolie.
- Kook de bloemkoolroosjes in circa 10 minuten voor tot ze beetgaar zijn.
- Breng vervolgens de geschilde aardappelen in een laagje water (net tot de aardappelen onder staan) aan de kook.
- Giet beide hierna af.
- Bak het gehakt zonder olijfolie in een koekenpan rul. Doe de ui en vervolgens de prei erbij en bak dit voor circa 5 minuten. Breng op smaak met zout, peper en een halve eetlepel kerriepoeder.
- Maak de kerriesaus door de boter in een klein pannetje te doen en laat deze helemaal smelten. Doe vervolgens de bloem erbij en verwarm dit circa 2 a 3 minuten mee, blijf dit ondertussen goed doorroeren met een garde. Schenk vervolgens beetje bij beetje de melk erbij en roer dit met een garde constant door zodat een glad mengsel ontstaat. Doe 1 el kerrie erbij, samen met zout en peper. Roer goed door en laat een klein beetje doorverwarmen zodat de kerriesaus iets dikker wordt. Let wel goed op dat deze niet op de bodem aanbrand!
- Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de gekookte aardappelen en bloemkoolroosjes over de schotel (ook lekker om het eerst even met elkaar te mengen). Bestrooi de bloemkool met een snuf nootmuskaat en maak de schotel af door de kerriesaus erover te verdelen.
- Verwarm de bloemkoolschotel 20 – 25 minuten in de oven en serveer hierna direct.
Smakelijk eten!
Leave a reply
Leave a reply