Gevulde varkenshaas

Op zoek naar een lekker hoofdgerecht voor de feestdagen? Maak dan dit recept van gevulde varkenshaas met frietjes van wortel en pastinaak. Een klassieker die op iedere kersttafel past. Voor dit recept hoef je niet uren in de keuken te staan en is ook nog eens een geschikt recept voor het hele gezin, ook de kinderen! Het ziet er uit als een feestje op je bord. Eet je liever geen varkensvlees? Dan kun je dit ook vervangen door bijvoorbeeld kipfilet. De frietjes in dit recept kun je ook maken van andere groente zoals van knolselderij, koolraap, courgette of pompoen. Dit recept past binnen een koolhydraatarm en energiebeperkt dieet.

Bereidingstijd 10 minuten, 30 minuten wachten

Ingrediënten:

  • 1 flink bosje basilicum, steeltjes gehakt, blaadjes heel
  • 70 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 g pijnboompitten, geroosterd
  • 140 g zongedroogde tomaten
  • olijfolie
  • 1 varkenshaas van circa 400-500 gram
  • 10 plakjes parmaham
  • 400 g pastinaak
  • 400 gram bospeen
  • Paprikapoeder
  • Gedroogde basilicum
  • Zwarte peper

Voor 4 personen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil en snijd de pastinaak in gelijke dunne frietjes.
  3. Leg ze verdeeld op een met bakpapier bekleden ovenplaat en besprenkel met wat olijfolie. Breng op smaak met peper, kerriepoeder, en gedroogde basilicum. Zet apart in een ovenschaal.
  4. Mix in een keukenmachine of met een staafmixer de basilicumsteeltjes en een kwart van de blaadjes, de Parmezaanse kaas, de pijnboompitten en de zongedroogde tomaatjes met 3 el olie van het sap van de tomaatjes en zwarte peper.
  5. Maak een insnede van een derde over de lengte van de varkenshaas en leg hem open. Sla de varkenshaas met een deegroller platter tussen 2 vellen vershoudfolie.
  6. Leg de plakjes ham op een houten plank, elkaar iets overlappend, en leg het vlees erop, zonder de vershoudfolie. Rangschik de basilicumblaadjes over het midden van het vlees en verdeel daarover het mengsel uit de keukenmachine.
  7. Rol het vlees op met de vulling erin; de buitenkant is bedekt met ham. Zet vast met cocktailprikkers. Leg de rol in een braadslee, besprenkel met olie en bestrooi met zwarte peper.
  8. Bak de varkenshaas samen met de groentefrietjes in circa 30 minuten in de oven. Hij is gaar wanneer een vleespen die je erin steekt er heet weer uitkomt. Hussel tussendoor de groentefrietjes even door elkaar. 

Smakelijk eten!

Leave a reply