Groente frietjes
Standaard frietdag in het weekend en wil je zonder schuldgevoel kunnen genieten van frietjes? Maak dan deze gezonde variant van frietjes, groentefriet! Deze gezonde frietjes kun je van heel veel verschillende soorten groenten maken: knolselderij, pastinaak, koolraap, courgette, aubergine, wortel enz. Ik heb de frietjes gemaakt van knolselderij, courgette en koolraap.
Knolselderij bijvoorbeeld is super gezond en zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Vooral vitamine K is ruimschoots aanwezig, hiervan is bekend dat het de opname van calcium in de botten verbeterd en dat het bijdraagt aan een goed verloop van de bloedstolling. Reden genoeg dus om deze gezonde knol eens wat vaker op het menu te zetten!
Dit recept past binnen een energiebeperkt- en #koolhydraat arm dieet. Energiebeperkt omdat dat frietjes niet in een frietpan gebakken worden maar in de oven en koolhydraat arm omdat ze gemaakt zijn van groente ipv aardappelen.
Eet er een lekker stukje zalm, kabeljauwfilet of biefstukje bij en je hebt een complete maaltijd. Liever vegetarisch? Eet er dan een lekker gebakken eitje bij.
Bereidingstijd 50 minuten
Ingrediënten:
- 50 g knolselderij, in repen gesneden
- 50 courgette, in repen gesneden
- 50 koolraap, in repen gesneden
- 2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijnzaad
- Peper en zout
Voor 1 persoon
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier. Schil de knolselderij, courgette en koolraap en snijd in reepjes, zodat ze op frietjes lijken.
- Zet een pan op het vuur en laat de knolselderij en koolraap reepjes even kort 3 à 4 minuten koken. Giet ze daarna af en dep ze droog met een schone theedoek.
- Verdeel de knolselderij, koolraap en courgette op de bakplaat en doe de olijfolie, paprikapoeder, peper en zout er overheen. Zorg dat alle reepjes goed bedekt zijn met olie en kruiden.
- Bak de frietjes knapperig in ongeveer 30-40 minuten in de oven. Vergeet ze tussendoor niet een keer om te scheppen.
Tip: Maak eens een lekker yoghurt dip van: 150 ml Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 el peterselie, snufje zout en peper. Heerlijk fris en romig!
Smakelijk eten!
Leave a reply
Leave a reply