Pad thai

Dit gerecht heet Pad thai. Pad thai is een gerecht wat gemaakt wordt met taugé, partjes limoen, gehakte pinda’s en (rijst)noedels en wordt meestal aangevuld met iets van vlees of vis. Ik heb er voor gekozen om er een vegetarisch gerecht van te maken met Tofu en ei. Houd je niet van tofu dan kun je het ook maken met kipfilet, biefpuntjes of bijvoorbeeld garnalen. Tofu heeft misschien een stoffig imago, maar wanneer je het goed marineert is dat echt onverdiend! Deze eiwitrijke vleesvervanger wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Het proces lijkt een beetje op dat van het maken van kaas. Door gaatjes in de tofu te prikken trekt de marinade er goed in. Hoe langer je het kunt marineren hoe meer smaak er in de tofu zal zitten. Je kunt tofu bijvoorbeeld opbakken maar je kunt het ook roosteren in de oven of bijvoorbeeld over een salade verkruimelen. Een beetje het idee als een soort vervanger voor fetakaas. Daarnaast heb ik ook bewust voor volkoren noodles gekozen omdat dit meer vezels bevat dan de witte variant. 
Ben je aan het opletten? Schep dan minder noodles op je bord en meer groente. Dan eet je in verhouding minder kcal en heb je toch dat volle bord.
Dit gerecht past binnen een energiebeperkt, vegetarisch en lactosevrij dieet.

Bereidingstijd 45 minuten

Ingrediënten:

  • 400 g tofu (naturel), in blokjes van 1 -2 cm
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el honing
  • 2 tl sambal
  • 1 cm verse gember, geschild
  • Sap van ½ limoen, andere helft in schijfjes gesneden
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g broccoli
  • 250 g taugé
  • 50 ml water
  • 4 eieren
  • 400 g volkoren rijstnoodles
  • 3 bosuitjes
  • 100 g pinda’s, ongezouten
  • verse koriander of peterselie

Voor 4 personen 

  1. Start met het uitlekken van de tofu. Neem hiervoor een schone theedoek en wikkel de tofu in de handdoek. Druk voorzichtig het water uit de tofu. Snijd vervolgens de tofu in blokjes van 1-2 cm. Doe de blokjes in een kom. Prik tot slot in elke blokje een paar kleine gaatjes me een vork of satéprikker zodat de marine er goed in kan trekken.
  2. Meng in een klein kommetje de marinade voor de tofu. Meng daarvoor 2 el sojasaus, 1 el vissaus, 1 el honing, 1 tl sambal oelek, 1 cm geraspte gember en 1 el limoensap. Roer alles goed door elkaar en voeg bij de tofu. Meng de tofu goed door elkaar zodat de marinade goed verdeeld is over de tofu. Laat voor circa 10 minuten (of langer, mag gerust een halve dag) staan zodat de smaak goed in de tofu kan trekken.
  3. Verhit 2 el olijfolie in een hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Snijd de knoflook en de broccoli fijn en bak voor circa 2 – 3 minuten. Schenk 50 ml water per persoon bij de broccoli, dek af en stoom 10 – 15 minuten, of tot de broccoli gaar is. Roer af en toe om zodat de broccoli niet aanbakt. Voeg in de laatste minuut de taugé toe.
  4. Breng ondertussen ruim water aan de kook in een steelpan en kook het ei 6 minuten. Wil je een hardgekookt ei, kook dan 8 – 10 minuten. Giet af en laat schrikken met koud water.
  5. Kook ondertussen de noodles zoals aangegeven op de verpakking.
  6. Snijd ondertussen de bosui in fijne ringen.
  7. Hak de pinda’s
  8. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tofu met zo min mogelijk marinade in 5 – 10 minuten rondom bruin. Roer niet te veel, het is de bedoeling dat de buitenkant een beetje krokant wordt.
  9. Verdeel de noodles over de borden, schep de broccoli en taugé erop en verdeel de tofu Schenk een beetje van de tofumarinade over het gerecht en snijd het ei voorzichtig boven het bord open.
  10. Garneer met de bosui, 1 schijfje verse limoen, wat pinda’s en verse koriander of peterselie.

Smakelijk eten!

Leave a reply