Pompoen risotto
Ben je op zoek naar een lekker recept van risotto. Maak dan dit recept van pompoen risotto. Dit vegetarische recept is lekker voor het hele gezin. Normaal bevat risotto heel veel calorieën omdat er veel kaas en boter doorheen gaat. Ik heb dit recept gezond gemaakt door er in verhouding meer groente dan risotto doorheen te doen en voor de kaas bewust te kiezen voor 30+ kaas. In plaats van harde boter heb ik gekozen voor olijfolie en vloeibare boter om op die manier meer gezonde onverzadigde vetten binnen te krijgen. Zo kun je toch een keer op een gezonde manier risotto eten. Eet je liever niet vegetarisch? Dan zou je ook nog kipfilet of eventueel garnalen kunnen toevoegen. Dit recept past binnen een vegetarisch, lactosevrij en energiebeperkt dieet.
Bereidingstijd 40 minuten
Ingrediënten:
- 1 klein flespompoen
- 200 ml droge witte wijn
- 2 sjalotten
- 75 gram 30+ kaas
- 1 el olijfolie
- 200 g risotto rijst
- 1 liter gekookt water
- 2 groentebouillon blokjes (met minder zout van Maggie)
- 2 teentjes knoflook
- 1 courgette
- ½ broccoli
- 1 handje verse salie (evt. 1 el gedroogde salie kan ook)
- Klontje vloeibaar boter (groene dop)
- Versgemalen peper
- Verse peterselie
Voor 4 personen
- Schil en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 cm.
- Snijd de broccoli in roosjes en laat deze voor circa 8 minuten koken.
- Doe 1 el olijfolie in een grote wokpan en wok hierin de pompoenstukjes voor circa 10 minuten tot ze bijna gaar zijn. Breng eventueel op smaak met wat versgemalen peper.
- Haal de pompoen uit de wokpan en zet apart in een schaal of kom.
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Snijd de salie in dunne reepjes als je hebt gekozen voor verse salie.
- Doe de vloeibare boter in de wokpan en bak de ui voor circa 5 minuten tot de ui zacht is.
- Voeg de korrels risottorijst samen met de salie en knoflook toe. Roer alles goed door elkaar zodat de rijst mooi glazig wordt. Doe dit voor circa 2 minuten.
- Snijd ondertussen de courgette in blokjes van 1 cm. Je hoeft de courgette niet te schillen. Was het vooraf wel even goed.
- Giet de broccoli af.
- Schep de pompoen, de fijngesneden courgette en de broccoli bij de risottorijst.
- Blus af met de witte wijn.
- Doe de bouillonblokjes in het gekookte water en laat goed oplossen.
- Giet vervolgens de helft van de bouillon bij de risottorijst. Roer alles nog eens goed om en laat met de deksel op de pan op middelhoog vuur zachtjes doorkoken. Roer af en toe goed door de pan zodat de risottorijst niet aan de pan gaat plakken.
- Voeg scheutje voor scheutje wat bouillon bij de risottorijst als deze bijna droog staat. Doe dit net zo lang tot de risottorijst gaar is.
- Breng tot slot op smaak met versgemalen peper.
- Schep de risotto op het bord en garneer met wat fijngesneden verse peterselie.
Smakelijk eten!
Leave a reply
Leave a reply