Shakshuka
Shakshuka… Shak wat? Shakshuka is een gerecht dat komt uit het oosten. Het is een eenpansgerecht of ovengerecht dat bestaat uit eieren en pittige tomatensaus, en veel groente!
Met dit gerecht kun je dan ook eindeloos variëren door bijvoorbeeld verschillende soorten groente toe te voegen. Eet je koolhydraat arm dan kun je de aardappel weglaten of dit vervangen door stukjes knolselderij of wortelpeterselie. Voeg je liever nog wat vlees toe? Dan kun je stukjes kip of mager gehakt toevoegen. Houd je niet van feta? Dan kun je ook kiezen om dit te vervangen door een beetje geraspte 30+ kaas.
Dit gerecht past binnen een energiebeperkt en glutenvrij dieet.
Bereidingstijd 15 minuten, 55 minuten wachten
Ingrediënten:
- 800 gram kerstomaatjes gehalveerd
- 4 aardappelen, in schijfjes
- 2 rode paprika’s, fijngesneden
- ½ grote witte ui, fijngesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- Zout en peper
- Snuf chilivlokken
- 450 gram tomatensaus bijv. passata (naturel)
- 4 eieren
- 75 gram feta light (of meer, naar smaak)
- Handje verse peterselie
Voor circa 4 personen
-
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Kook ondertussen de aardappelschijfjes even voor zodat ze niet te rauw blijven. Doet Kook dit voor circa 10 minuten in kokend water. Laat daarna goed uitlekken en dep met wat keukenpapier even droog.
- Neem een grote ovenschotel en doe daarin de kerstomaatjes, aardappelschijfjes, paprika en de ui.
- Besprenkel met olijfolie, knoflook, komijn, paprikapoeder, evt. zout, peper en de chiliflakes en hussel alles goed door elkaar.
- Zet in het midden van de oven en bak voor circa 35 à 40 minuten tot de groenten zacht zijn en een gouden randje krijgen. Schep halverwege even om.
- Haal de groente uit de oven en verdeel de helft van de tomatensaus over de groenten. Maak met de achterkant van een grote lepel 8 kuiltjes in de saus en breek één ei boven elk van de kuiltjes. Verdeel de andere helft van de saus rond de eieren en de groenten.
- Brokkel de fetakaas eroverheen.
- Laat nog voor circa 20 minuten bakken in de oven tot de eiwitten zijn gestold.
- Garneer met fijngesneden peterselie en eventueel nog wat extra peper.
Smakelijk eten!
Leave a reply
Leave a reply