Rode koolsalade
Op zoek naar een lekkere en frisse salade? Maak dan dit recept van rode koolsalade. Het ziet er om te beginnen al heel mooi en kleurrijk uit maar daarnaast is het ook een gezond en lekker recept. Zeker met de warme dagen is dit een heel fijn recept om te maken. Je kunt het als maaltijd of lunch eten maar is ook lekker als bijgerecht bijvoorbeeld bij een barbecue. Eet je het als maaltijd of lunch? Zorg er dan wel altijd voor dat er zeker eiwitten in de salade zitten. Ik heb er voor gekozen om walnoten en een gekookt ei toe te voegen. Heb je liever vlees? Dan zou je evt. ook kippenspiesjes erbij kunnen eten. Dit recept past binnen een energiebeperkt, koolhydraatarm, lactosevrij en vegetarisch dieet.
Bereidingstijd 45 minuten
Ingrediënten:
- 1/2 rode kool fijngesneden
- 1 zakje wortelen jullienne
- 2 stevige appels
- 1 eetlepel limoensap om de appeltjes in te marineren
- handjevol verse peterselie
- 50 gram walnoten
- 20 ml appelciderazijn of witte wijnazijn
- 30 ml olijfolie
- 15 ml honing
- 5 ml limoensap
- Peper en zout
- 4 gekookte eieren
Voor 4 personen
- Snijd de rode kool fijn. Het lekkerste is dunne reepjes. Bak de rode kool kort in een voorverwarmde koekenpan met 1 el olijfolie zodat het een klein beetje gaat slinken en gaar wordt. Doe dit voor circa 15 minuten. En laat vervolgens afkoelen. Kun je in de zomer geen rode kool vinden? Neem dan rode kool diepvries blokjes en laat deze even kort in de pan ontdooien voor circa 5 minuten. Een ander optie is nog voorgegaarde rode kool zonder toegevoegd suiker vacuüm verpakt.
- Snijd ondertussen de appels in kleine blokjes
- Snijd de tomaten in blokjes.
- Hak de walnoten grof.
- Kook de eieren in kokend water voor circa 8 minuten. En laat vervolgens goed schrikken en afkoelen.
- Doe wat limoensap bij de appels. Dit zorgt er voor dat ze niet bruin gaan verkleuren.
- Maak de dressing voor door de azijn, olijfolie, de honing, de limoensap, de mayonaise en peper en zout te mengen met elkaar.
- Doe de rode kool samen met de witte kool en de wortel in een ruime kom. Voeg de appels, de tomaten en de fijngesneden peterselie ook toe.
- Voeg de dressing toe en meng alles goed door elkaar.
- Laat voor circa 30 minuten in de koelkast marineren in de dressing. De zuren van de dressing zorgen nog voor wat nagaring van de rode kool.
- Voeg vlak voor het serveren nog de walnoten toe.
- Maak de salade af door het gekookte ei in plakjes over de salade te serveren.
Smakelijk eten!
Leave a reply
Leave a reply