Bospaddestoelen soep

Op zoek naar een lekker en feestelijk voorgerecht voor de feestdagen? Maak dan dit recept van bospaddestoelen soep. Een lekker winters soepje.  Een recept dat makkelijk te maken is zonder al te veel uren in de keuken te hoeven staan. Dit gerecht past binnen een vegetarisch, energiebeperkt, koolhydraatarm dieet. Vervang je de room  door een lactosevrije variant zoals bijvoorbeeld soja room of room van Minus-L dan past dit gerecht ook binnen een lactosevrij dieet.

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake, gewone champignons etc.)
  • 2 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 takjes verse tijm
  • 50 ml droge witte wijn
  • 800 ml water
  • 1 blokje paddenstoelen bouillon (of groentebouillon)
  • 75 ml kookroom light 
  • 2 el truffelolie + extra ter garnering
  • 1 tl nootmuskaat
  • peper
  • olie om in te bakken

Voor circa 5 crackers 

  1. Boen de paddenstoelen schoon en snijd in grove stukken. Zet de wokpan op het vuur en verwarm hier wat olie in. Bak de paddenstoelen voor circa 4 a 5 minuten. Zet dan het vuur uit.
  2. Schil en snipper de ui. Snij de harde uiteinden van de bleekselderij en snij in partjes. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  3. Zet de soeppan op het vuur en voeg wat olijfolie toe. Verwarm de olie en fruit hier de ui in aan. Voeg dan de bleekselderij, knoflook, tijm toe. Doe ook de paddenstoelen in de pan maar houd er een paar achter voor de garnering. Bak nog even mee en blus de groenten af met de witte wijn.
  4. Laat circa 2 minuten pruttelen en schenk dan het water in de pan. Voeg een bouillonblokje toe en roer goed door. Breng aan de kook en laat de bospaddenstoelensoep zo’n 15 minuten zachtjes koken.
  5. Zet het vuur uit en schenk de room in de pan. Gebruik de staafmixer om de ingrediënten tot een gladde soep te pureren. Wil je een echt gladde soep dan kun je de bospaddenstoelensoep nog even door de zeef halen.
  6. Voeg de truffelolie toe en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Maak de soep af met nog een druppel room, truffelolie, wat verse tijm en in plakjes of stukjes gesneden paddenstoelen.

Smakelijk eten!

Leave a reply