Homemade hummus

Op zoek naar een lekker recept van een lekkere dipsaus of gezond beleg op het brood? Maak dan dit recept van homemade hummus. Een lekker alternatief voor een veganistisch beleg op het brood of je volkoren cracker. Hummus is gemaakt van kikkererwten. Deze peulvruchten zijn van nature rijk aan eiwitten. Vaak bevat de hummus uit de winkel toegevoegde suikers. Dit is niet nodig want het is misschien nog wel lekkerder zonder suiker als je het zelf maakt. Het is ook nog eens super simpel om zelf te maken. In de koelkast kan het gerust een week bewaard blijven. Het is ook lekker als dipsaus met bijvoorbeeld wat rauwkost als hapje op de tafel. Dit recept past binnen een veganistisch, lactosevrij en energiebeperkt dieet. 

Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten:

  • 350 gram kikkererwten in blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sesampasta/tahinsaus
  • Scheutje extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel verse kruiden, zoals peterselie of munt
  • ¼ gedroogde kruiden zoals pijnboompitjes, oregano, paprikapoeder en/of chilivlokjes (ik gebruik vaak een combi hiervan)
  • ½ eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • ¼ theelepel geraspte biologische citroenschil
  • Zwarte peper en eventueel zout

Extra: staafmixer of blender

Voor 1 schaaltje 

  1. Schep de kikkererwten samen met wat van het kikkererwtenvocht uit het blik en doe dit in een blender of maal het fijn met een staafmixer.
  2. Voeg de fijngesneden knoflook en sesampasta/tahinsaus toe en mix tot een gladde massa.
  3. Schep de kikkererwten hummus vervolgens in een schaaltje.
  4. Maak de hummus af door er een royale scheut olijfolie overheen te schenken.
  5. Strooi wat kruiden naar keuze zoals bijvoorbeeld sesamzaadjes, oregano, chilivlokjes en paprikapoeder erover.
  6. Voeg tot slot nog wat fijngesneden verse kruiden toe zoals munt en peterselie en breng op smaak met wat versgemalen peper en eventueel zout.

Smakelijk eten!

Leave a reply