Kabeljauw met bloemkoolsoufflé

Op zoek naar een lekker recept voor de kerst? Maak dan dit recept van gebakken kabeljauw met doperwtenpuree en bloemkoolsoufflé. Dit recept ziet er uit als een feestje op het bord en past binnen het koolhydraat arme dieet omdat de soufflé gemaakt is van bloemkool in plaats van aardappelen. De soufflé kun je heel eenvoudig al vooraf maken en is dus ideaal voor een stressloze kerst. Houd je niet van kabeljauw? Dan kun je dit ook vervangen door bijvoorbeeld een gebakken een opgerolde omelet.
Dit gerecht pas binnen een energiebeperkt en koolhydraat arm dieet.

Bereidingstijd 50 minuten

Ingrediënten:

Voor de kabeljauw met doperwtenpuree

  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 el olijfolie
  • 200 g doperwten
  • 1 avocado
  • 1 handje verse munt
  • 100 g roomkaas licht (naturel)
  • 4 plakjes pancetta (ontbijtspek kan ook)
  • 1 tl groentebouillon poeder
  • Tuinkers of kiemgroente om te garneren
  • Vers gemalen peper

Voor de bloemkoolsoufflé:

  • 250 g bloemkoolroosjes
  • 140 g zachte geitenkaas (naturel)
  • 3 eigeel + 2 eiwitten
  • 25 g boter
  • 1 Wasa cracker
  • Nootmuskaat
  • Vers gemalen peper en evt. zout

Voor 4 personen

  1. Vet de soufflé bakjes in met boter.
  2. Vermaal 1 Wasa cracker vezelrijk helemaal fijn tot meel en bestrooi de bakjes met deze eigen gemaakt paneermeel. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast.
  3. Zet een pan water op het vuur en laat koken. Kook de bloemkoolroosjes in circa 8 minuten gaar.
  4. Giet de bloemkool af en voeg de geitenkaas, het eigeel, nootmuskaat en een snuf peper toe. Pureer alles met een staafmixer tot een glad geheel en laat het mengsel afkoelen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eiwitten stijf en schep het luchtig door het bloemkool-kaasmengsel. Vul alle bakjes voor 3/4 met het mengsel en bak de soufflés in circa 25 minuten goudbruin.
  6. Maak ondertussen de doperwten puree. Kook de doperwten circa 5 minuten in heet water en giet af.
  7. Snijd de avocado fijn in blokjes
  8. Snijd de verse munt fijn.
  9. Meng de doperwten met de avocado de munt en de roomkaas light, de bouillonpoeder en eventueel wat vers gemalen peper tot een puree. Dit kun je doen met de staafmixer.
  10. Bak vervolgens de spek krokant in een koekenpan. Je hoeft hiervoor geen olie in de pan te doen. Leg vervolgens op een keukenpapiertje zodat het vet er voor een groot deel vanaf komt en het spekje krokant wordt.
  11. Bestrooi de vis met wat vers gemalen peper en eventueel wat zout.
  12. Strijk met een lepel een dot doperwten puree op een bord en strijk het met de achterkant van de lepel tot een mooie streep.
  13. Leg de vis op de doperwten puree en garneer met het krokantje van gebakken spek en evt. nog wat overgebleven kiemgroente of tuinkers.
  14. Haal de souffle uit de oven en serveer bij de vis.

Smakelijk eten!

Leave a reply