Nasi goreng

In de praktijk kom ik nog vaak tegen dat mensen de nasi op smaak maken met kant en klare kruidenmixen van bijvoorbeeld Honig, Conimex of Knorr.
Heb je wel eens op de achterkant gekeken wat hier in zit? Wanneer je naar de ingrediënten gaat kijken komt het er eigenlijk op neer dat je een pakje zout koopt waar een beetje kruiden aan toegevoegd zijn. Vaak is zout het hoofdingrediënt. In sommige gevallen zoals bijvoorbeeld van Knorr en Honig zijn er ook nog eens extra suikers aan toegevoegd. Wie heeft verzonnen dat de nasi zoet moet smaken? Daarom dit keer een super simpel recept over hoe je de nasi met gewone pure kruiden en smaakmakers heel simpel op smaak kunt maken, zonder zout en suiker. Want ik snap het echt wel, het is gewoon makkelijk. Maar dat is dit recept ook.
Dit gerecht past binnen een energiebeperkt en lactosevrij en glutenvrij dieet.

Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten:

  • 300 g zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 g kipfilet
  • 1 el Kikkoman sojasaus
  • 2 paprika’s (rood en geel)
  • 250 gr champignons
  • 2 tl sambal oelek
  • Snuf komijn
  • Snuf djahé (gemberwortel)
  • Snuf kurkuma
  • 4 eieren
  • Olijfolie
  • Verse peterselie

Voor 4 personen

  1. Doe de rijst in een pan met water. Zorg dat de rijst net onder water staat. Breng de pan aan de kook. Wanneer het water kookt zet je het vuur uit, en doe je de deksel op de pan. Zo kan de rijst verder gaar stomen.
  2. Snipper de ui en knoflook fijn.
  3. Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook voor circa 1 minuut.
  4. Snijd ondertussen de kipfilet in blokjes van ongeveer 2×2 cm.
  5. Voeg de kip samen met 1 el Kikkoman sojasaus toe aan de knoflook en ui en bak voor circa 10 minuten tot de kip een mooi bruin kleurtje heeft.
  6. Snijd de paprika en de champignons fijn en voeg samen met de sambal, de komijn, de djahé en de kurkuma toe aan de kip. Roer alles goed door elkaar en bak voor circa 5-10 minuten mee.
  7. Bak ondertussen de gebakken eieren in 1 el olijfolie
  8. Voeg de gaar gestoomde nasi toe aan de groenten en de kip en hussel alles goed door elkaar zodat de kruiden goed verdeeld zijn.
  9. Serveer de nasi samen met het gebakken ei op een bord.
  10. Garneer met wat verse peterselie.

Tip: ook lekker met wat zelfgemaakte satésaus. 

Smakelijk eten!

Leave a reply