Kipsaté met homemade satésaus

Kipsaté met homemade satésaus

Op zoek naar een lekker gerecht voor bij de BBQ? Maak dan je kipsaté met homemade satésaus. Heel eenvoudig en veel gezonder. In de kant-en-klare satésaus uit de winkel is vaak heel veel zout en suiker toegevoegd. Dit geldt ook voor de gemarineerde kipsaté uit de winkel. Dat zijn nu juist de 2 voedingsstoffen die we toch al zo veel binnen krijgen. Maak je de satésaus zelf, dan bevat het veel minder zout en minder calorieën. Daarom past deze satésaus binnen een energiebeperkt dieet. Houdt je nog wat satésaus over? Dan is het ook heel erg lekker met een komkommertje als dipsaus of als saus door een (bloemkool)rijst gerecht.

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 g kipfilet
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 teentjes knoflook, geperst
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 el kikkoman sojasaus
  • 1 ½ el verse geraspte citroensap
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl zoetstof
  • ½ tl cayennepeper
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl sambal oelek

Voor de satésaus:

  • 4 el 100% pindakaas
  • 1 el kikkoman sojasaus
  • 1 tl sambal oelek
  • ½ tl komijn
  • 1-2 el water

Voor 1 persoon

  • Week de satéprikkers in het water. Dit zorgt er voor dat de satéprikkers minder snel gaan splinteren.
  • Pers de knoflook en snipper de ui hele kleine stukjes.
  • Meng de ui en knoflook samen met 2 el olie, de ketjap manis, citroensap, zout gemberpoeder, komijn, zoetstof, cayennepeper, paprikapoeder en de sambal in een kom en roer alles goed door elkaar.
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 X 2 cm dik.
  • Houd een kwart van de marinade apart en doe de kippenblokjes in de rest van de marinade. Meng alles nogmaals goed door elkaar zodat de marinade goed over de kip verdeeld is. Zet vervolgens afgedekt bijvoorbeeld met plastic afdekfolie voor minimaal 2 uur in de koelkast. Laat liever nog een nacht staan zodat alle smaken goed in de kip kunnen trekken.
  • Maak ondertussen de satésaus. Doe hiervoor de 100% pindakaas in een pannetje en laat warm worden. Roer ondertussen goed door. Voeg vervolgens de sojasaus, sambal en komijn toe en roer alles goed door elkaar tot de satésaus warm is. Let op laat niet aankoeken in de pan, blijf er dus goed bij staan! Indien de satésaus te dik blijft, kun je 1-2 el water toevoegen
  • Rijg de kipreepjes aan de stokjes.
  • Laat een grillplan of BBQ heet worden. Bak vervolgens de stokjes aan beide zijdes voor circa 5-7 minuten goed gaar. Let op dat ze niet aanbranden!
  • Strijk het laatste beetje marinade over de kipsaté als deze net gaar is. Daarna grill je ze nog even voor circa 1 a 2 minuten om en om af.

Tips: Strooi eventueel naar smaak nog wat sesamzaadjes over de kipsaté!

Smakelijk eten!

 

Laat een bericht achter