Gegrilde mango met pistache ijs

Op zoek naar een lekker nagerecht voor de kerst? Maak dan dit recept van gegrilde mango met pistache ijs. In dit recept heb je de combinatie van het romige van het ijs met het frisse en zoete van de mango. In het ijs heb ik geen suiker gebruikt maar zoetstof. Houd je niet van mango? Dan kun je ook voor een stuk gegrilde ananas of perziken kiezen.
Dit gerecht pas binnen een energiebeperkt dieet. 

Bereiden: 45 minuten, wachten minimaal 6 uur

Ingrediënten:

Voor de pistache ijs:

  • 50 g pistachenoten, gepeld
  • 1 el zoetstof, vloeibare
  • 1 el olijfolie
  • 1 eidooier
  • 10 g boter
  • 250 ml slagroom
  • 125 ml amandelmelk
  • 20 g zoetstof, poeder
  • 1 tl vanille extract

Voor de gegrilde mango:

  • 2 mango’s
  • 1 limoen
  • 100 g pistachenoten, gepeld
  • 4 el Callowfit zeezoutstroop (te koop bij de PLUS in Deurne)
  • Kokosrasp

Voor 4 personen

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en verdeel de pistachenoten met vloeibare zoetstof gelijkmatig over de plaat. Rooster de noten in circa 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Voeg de geroosterde noten toe aan een keukenmachine en mix de noten tot een dikke pasta. Indien de pasta te droog blijft, dan kun je een theelepel olijfolie toevoegen. Zet de pasta opzij en ga verder met het ijs.
  3. Pak een steelpannetje en voeg hier de boter en amandelmelk aan toe. Zet dit op een laag vuur en laat dit zachtjes pruttelen.
  4. Klop ondertussen in een andere kom de eidooier, poeder zoetstof en vanille extract met een vork of garde luchtig op.
  5. Voeg het dooiermengsel al roerend toe aan de amandelmelk en laat dit onder voortdurend roeren boven een laagvuur indikken. Zet het vuur dan uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Klop ondertussen in een grote kom de slagroom met een elektrische mixer op, totdat er stevige pieken ontstaan, klop niet te lang door, want dan ontstaat er een botermengsel.
  7. Voeg een schep opgeklopte slagroom toe aan de pistachepasta en spatel dit voorzichtig door elkaar. Voeg vervolgens de pistachepasta toe aan de kom met de opgeklopte slagroom en spatel dit voorzichtig door elkaar, zodat de slagroom luchtig blijft.
  8. Spatel tot slot de afgekoelde melk uit het pannetje door de slagroom.
  9. Schep het roommengsel in een vriezerbestendig bakje en laat minimaal 6 uur in de vriezer opstijven.
  10. Ga vervolgens verder met de mango. Schil en snijd de mango langs de pit in dikke plakken.
  11. Rooster de pistachenoten even kort in een voorverwarmde oven op 150 graden voor circa 10 minuten.
  12. Hak de noten grof.
  13. Grill de plakken mango in een hete grillpan totdat er grillstrepen ontstaan. Je kunt ze ook even in de oven in de oven grillen voor circa 15 minuten op 180 graden.
  14. Rasp en pers de limoen. Meng de Griekse yoghurt samen met de limoenschil en het limoensap.
  15. Leg 2 kleine hoopjes van de grof gehakte pistachenoten op een bord. Leg de gegrilde mango op 1 hoopje. Zo blijven ze mooi liggen op het bord.
  16. Verdeel de Griekse yoghurt eroverheen en garneer met de pistachenoten en de geroosterde kokosrasp.
  17. Maak tot slot de mango af met wat strepen Callowfit zeezoutstroop.
  18. Serveer met een bolletje eigen gemaakt pistache ijs. (Let op! Haal 15 minuten voor het serveren het ijs uit de vriezer en laat het buiten de koelkast zacht worden.

Smakelijk eten!

Leave a reply