Gepofte zoete aardappel

Op zoek naar een lekker recept met zoete aardappel? Maak dan dit gerecht van gepofte zoete aardappel met pulled chicken uit de oven. Ik krijg vaak de vraag of zoete aardappel minder koolhydraten bevat dan een gewone aardappel. In principe bevatten beide aardappelen ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten en valt het dus niet onder koolhydraat arm. Alleen bevat de zoete aardappel meer vitamine A. Hierdoor heeft het ook een mooi kleurtje. Vitamine A is goed voor je de groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Houd je niet van kip? Dan kun je dit ook heel eenvoudig vervangen door gebakken of gerookte zalm. Eet je vegetarisch? Dan kun je dit heel simpel vervangen door bijvoorbeeld wat fetakaas of wat kikkererwten of andere bonen. Dit recept past binnen een energiebeperkt dieet.

Bereiden: 60 minuten

Ingrediënten:

  • 4 zoete aardappelen
  • 1 bakje zure room
  • ½ citroen
  • ½ bosje verse peterselie
  • 1 avocado
  • 2 kipfilets
  • 1 kippenbouillon blokje
  • ½ courgette
  • ½ rode ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl Paprikapoeder
  • Peper en evt zout

Extra: aluminiumfolie

Voor 4 personen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de zoete aardappelen zodat al het zand er goed af is en dep goed af met een theedoek
  • Maak met een mes een snee in de lengte de aardappel. Let op, zorg dat de aardappel maar voor de helft ingesneden is en niet uit 2 stukken bestaat.
  • Pak de aardappel vervolgens in aluminiumfolie in en pof deze voor circa 50 minuten in de oven.
  • Rasp de citroen en voeg het rasp en de sap toe aan de zure room. Roer alles goed door elkaar. Breng evt. nog op smaak met peper en/ of zout.
  • Kook de kip in bouillon voor circa 20 minuten tot de kip gaar is.
  • Snijder ondertussen de courgette en de rode ui in kleine stukjes.
  • Verwarm 1 el olijfolie in de pan en bak de ui en de courgette voor circa 5 minuten. Voeg voor de smaak de paprikapoeder toe.
  • Haal de kip uit de pan en trek los met een vork tot je een soort pulled chicken krijgt.
  • Haal de zoete aardappel uit de oven en haal de folie er van af. Open de snee een klein beetje zodat je de aardappel goed kunt vullen met de kip en het courgette mengsel.
  • Snijd de avocado in stukken en leg deze vervolgens op het courgette en ui mengsel.
  • Doe er nog een dotje van de zure room op.
  • Snijd de peterselie fijn en garneer tot slot met de peterselie.

PS: Houd je nog gebakken courgette over? Serveer dit dan extra op je bord erbij. Zo eet je zeker voldoende groente.

Smakelijk eten!

Leave a reply