Ovenschotel met zoete aardappel en andijvie
Op zoek naar een gezond recept voor een ovenschotel? Maak dan dit recept van zoete aardappel en andijvie. Een gezond recept dat geschikt is voor het hele gezin. Zoete aardappel bevat net zo veel koolhydraten als een gewone aardappel. Je kunt het dus niet onder een heel streng koolhydraat arm dieet scharen. Dit is een handig recept wat je helemaal je eigen draai kunt geven. Houd je niet van kip? Dan kun je dit heel eenvoudig vervangen door mager rundergehakt. Eet je liever vegetarisch? Dan kun je de kip vervangen door extra feta blokjes toe te voegen of gemarineerde tofu. Dit recept past binnen een energiebeperkt dieet.
Bereidingstijd 45 minuten
Ingrediënten:
- 4-5 zoete aardappel
- 500 gram andijvie
- 4 el olijfolie
- 400 gram kipfilet
- Kip kruiden (ronde glazen potjes van Verstegen)
- 1 el creme fraiche light
- 1 el zoetstof (vloeibaar)
- ½ tl kaneel
- 75 g pecannoten
- Verse peterselie
Voor 4 personen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet een pan water op het voor en breng aan de kook.
- Begin met het schillen van de zoete aardappelen en was ze vervolgens even goed af. Snijd in gelijke stukken en laat voor circa 10 minuten koken tot ze gaar zijn.
- Verhit een ruime wok of grote koekenpan met 1l olijfolie en bak hierin de andijvie tot deze geslonken is. Breng op smaak met peper. Laat het vervolgens goed uitlekken en afkoelen in een vergiet. Druk met de achterkant van de lepel tegen de andijvie zodat het vocht goed uitgeknepen is.
- Vet een ovenschaal in met 1 el olijfolie
- Doe de uitgeknepen andijvie onderin een ovenschaal, verdeel goed over de bodem.
- Snijd de kipfilet in blokjes van circa 2 cm en bak in dezelfde pan tot ze goudbruin en gaar zijn. Breng tijdens het bakken op smaak met peper en de kipkruiden.
- Schep de kip op de andijvie, verdeel deze goed.
- Giet de aardappelen af en stamp deze fijn tot een puree. Voeg voor de smaak 1 el crème fraiche en wat vers gesneden peterselie toe en meng dit goed door de puree
- Verdeel de zoete aardappelpuree over de kipblokjes. Zorg dat de hele schotel bedekt is met een dun laagje puree.
- Maak de topping door de olijfolie te mengen met de zoetstof, kaneel en eventueel een klein beetje zout. Hak de pecannoten wat kleiner en roer dit goed door het mengsel heen.
- Verdeel het met een lepel over de bovenkant van de ovenschaal.
- Zet de ovenschaal voor circa 10-15 minuten in de oven. Houd goed in de gaten dat de noten niet verbranden. Eventueel kun je de laatste 5-10 minuten de ovenschaal af kunt dekken met aluminiumfolie.
- Strooi voor het serveren nog wat verse peterselie over de bovenkant.
Smakelijk eten!
Leave a reply
Leave a reply