Homemade granola

Homemade granola 

Dit recept voor homemade granola is een gezonde start van de dag met vezels. Door de granola zelf oftewel  ‘homemade’ te maken kun je zelf bepalen welke ingrediënten je wil toevoegen. Ook voorkom je hiermee dat er veel bewerkte (geraffineerde) suikers aan toegevoegd zijn zoals vaak het geval is bij de granola’s uit de supermarkt.

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten:

  • 150 g onbewerkte havervlokken
  • 150 g onbewerkte en ongezouten noten naar keuze zoals: walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pecannoten
  • 50 g zaden of pitten zoals: lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of pijnboompitten
  • Hou je van kokos? Dan voeg je ook nog 50 gram kokosvlokken of geraspte kokos toe
  • 4 el ahornsiroop
  • 3 el plantaardige olie of kokosolie
  • 2 el kaneel of cacaopoeder naar smaak
  • Eventueel naar smaak gedroogd fruit zoals: rozijnen, ongezoete cranberries, abrikozen en pruimen. Maar ook bijvoorbeeld gedroogde stukjes banaan, ananas of mango

Serveer voor 1 portie met:

  • 150-200 g magere kwark
  • 1 stuk fruit

Voor 1 pot van 350 a 400 g

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Stop alle droge ingrediënten in een kom (behalve het gedroogde fruit, kaneel en cacaopoeder)
  3. Mix alle ingrediënten goed door elkaar
  4. Laat de kokosolie smelten op laag vuur en voeg de honing of siroop toe. Roer het goed door elkaar.
  5. Verdeel de granola vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het gedurende 15 tot 25 min in de oven. Schep het tussentijds goed door en houdt de granola goed in de gaten want elke oven is net weer even anders. De granola moet een goud/bruinachtige kleur hebben. Wanneer je merkt dat dit niet het geval is, doe de bakplaat dan nog voor enkele minuten terug in de oven.
  6. Haal de granola er vervolgens uit en laat het goed afkoelen. Schep alles goed door zodat je geen klonten hebt.
  7. Voeg als je dat lekker vindt gedroogd fruit kaneel en/of cacaopoeder naar smaak toe.
  8. Pak een grote weckpot en schep hier je granola in. Als het goed is kun je hier zo’n 1 tot 2 weken mee verder en daarna is het weer tijd voor een nieuwe batch.

TIP: granola eet je trouwens heel simpel. Neem 3 eetlepels granola met een beetje magere kwark en eventueel nog met wat extra vers fruit.

Smakelijk eten!

 

Laat een bericht achter