Havermout speculaascake

Op zoek naar een lekker recept met speculaaskruiden? Maak dan dit recept van havermout speculaascake. Omdat de Sint weer in het land is en het over een paar dagen pakjes avond is heb ik een lekker recept gemaakt met speculaaskruiden. Maar wat is speculaaskruiden nu eigenlijk? En is dit wel gezond? Speculaaskruiden of ook wel koekkruiden genoemd is eigenlijk een mengsel van verschillende kruiden en specerijen. Je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen maar je kunt dit eventueel ook zelf maken door de volgende kruiden samen te voegen: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Er is hier dus geen suiker aan toegevoegd waardoor het een verantwoorde en gezonde smaakmakers is om te gebruiken. De naam speculaaskruiden wordt gebruikt omdat dit mengsel gebruikt wordt bij het maken van speculaas. Speciaal voor de Sinterklaas dagen een gezond lekkernij met speculaaskruiden. Dit gerecht pas binnen een energiebeperkt, vegetarisch en lactosevrij dieet.

Bereidingstijd 65 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gr (glutenvrije) havermoutmeel
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 rijp banaan
  • 1 ei
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 100 gr ontpitte zachte dadels
  • snuf zout
  • 75 ml amandelmelk
  • 1 handje gehakte amandelen of amandelschaafsel

Voor 1 cake, circa 10 porties   

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Hak de dadels fijn in je keukenmachine of hak ze fijn met een mes. Voeg de banaan en het ei toe en mix nog even goed door elkaar. Dit kan ook met een handmixer.
  3. Doe nu het havermeel, amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden, zout, kaneel en de amandelmelk in een mengkom en meng alles goed door elkaar. Meng dit goed totdat er een plakkerig deegmengsel ontstaat. Voeg eventueel wat extra amandelmelk toe.
  4. Vet je cakevorm in met een klein beetje kokosolie of gebruik bakpapier.
  5. Giet het mengsel in de vorm en strooi er de gehakte amandelen of het amandelschaafsel over.
  6. Bak de havermout speculaascake in zo’n 50 minuten gaar.
  7. De cake is gaar, wanneer je er met een saté prikker in prikt en deze er schoon uitkomt.
  8. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt.

Tip: je kunt de cake ook invriezen, zo heb je altijd wat lekker in de vriezer liggen.

Smakelijk eten!

Leave a reply