Wortelkoekjes

Op zoek naar een lekker gerecht met veel groente? Dit recept voor wortelkoekjes is een leuk en lekker recept uit de groentebox van de Boerderijwinkel Sint-Janshoeve. Dit gerecht is ideaal om lekker veel groente binnen te krijgen. De koekjes zijn namelijk gemaakt van groente, namelijk bospeen en lente-ui! Dit ziet er toch al heel feestelijk en fris uit? Als aanvulling heb ik er voor voldoende eiwitten een visje bij gebakken. Daarnaast heb ik er nog extra rauwkost bij aangevuld om zo zeker aan voldoende groente te komen. Houd je niet van tomaat en komkommer? Dan kun je ook heel eenvoudig een andere groente naar keuze toevoegen zoals bijvoorbeeld gekookte broccoli of denk eens aan pastinaak frietjes gegrild uit de oven? Dit gerecht past binnen een energiebeperkt en lactosevrij dieet. Ben je vegetarisch of lust je geen vis? Dan passen de wortelkoekjes ook binnen een vegetarisch dieet. De wortelkoekjes kun je dus ook als een soort groenteburger zien en aanvullen met meer groente zoals bijvoorbeeld de pastinaak frietjes en wat extra losse groente. Veel groenteburgers uit de winkel kunnen toegevoegd suiker bevatten of er zit vaak veel zout aan toegevoegd. Het op deze manier zelf maken is super simpel en ook nog eens veel gezonder!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote en dikke bospeen
  • 4 flinke eetlepels havermout
  • 8 takjes verse (platte) peterselie
  • 3 eieren
  • 3 bosui
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • Zout en peper
  • 4x kabeljauw filet (100 g per filet)
  • 1 citroen
  • ½ komkommer
  • 12 cherrytomaatjes
  • 2 el olijfolie

Extra nodig: bakpapier, rasp, (kookring)

Voor 4 personen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Schil en rasp de bospeen met een niet al te grove rasp en doe in een ruime kom of schaal.
  4. Hak 6 takjes van de peterselie heel fijn en voeg toe aan de bospeen. Bewaar de laatste 2 takjes voor later.
  5. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snipper deze heel fijn. Voeg ook toe aan de bospeen.
  6. Snipper vervolgens ook de bosui en de knoflook heel fijn en voeg beide toe aan de bospeen.
  7. Blender als je een blender of hakselaar hebt de havermout fijn en voeg toe aan de bospeen. Heb je geen blender? Dan kun je de havermout ook gewoon zo toevoegen. Meng alles goed door elkaar en maak eventueel op smaak met peper en zout.
  8. Laat het mengsel 5 minuten staan, zo kan het vocht (van de wortel) goed opgenomen worden door de havermout. Als het er nog te nat uitziet dan kun je nog een beetje havermout toevoegen. Roer alles nogmaals goed door elkaar en maak met een kookring ongeveer 8 koekjes van 2 cm dik. Heb je geen kookring dan kun je met een lepel hoopjes maken en deze met de bolle kant aandrukken tot ronde koekjes.
  9. Schuif de bakplaat in de oven en bak de wortelkoekjes voor circa 20 minuten gaar.
  10. Verwarm ondertussen 1 el olijfolie en bak hierin de kabeljauw. Voeg naar smaak peper en citroensap toe.
  11. Snijd ondertussen de komkommer, de cherrytomaten en de overige 2 takjes peterselie fijn. Voeg de overige el olijfolie en toe als dressing en zet apart.
  12. Serveer als de wortelkoekjes en de vis klaar zijn samen met de komkommer/tomatensalade op een bord.

Smakelijk eten!

Laat een bericht achter