Vegetarische gnocchi

Vegetarische gnocchi

Dit recept voor vegetarisch gnocchi is een gerecht zonder vlees of vis. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip of ander gevogelte.
Bij een vegetarische maaltijd is het belangrijk om de juiste vervangers te gebruiken om er voor te zorgen dat de missende voedingsstoffen die je normaal gesproken via vlees of vis eet alsnog binnen krijgt. Vlees of vis bevat namelijk o.a. de belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12. In plaats van het vlees kun bijvoorbeeld tofu, tempé, ei, peulvruchten of een handje noten nemen. In dit recept is er gekozen voor pistachenoten als vervanger voor vlees.

Bereidingstijd 45 minuten

Ingrediënten:

  • 300 g speltbloem
  • 125 g magere kwark
  • 2 handvol verse spinazie
  • 2 eieren
  • 150 g cherrytomaten
  • 3 tomaten
  • ½ witte ui, gesnipperd
  • 1 el witte wijnazijn
  • ½ el balsamicoazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 8 el olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • klontje boter
  • pistachenoten naar smaak
  • basilicumblaadjes naar smaak
  • zout

 Voor 4 personen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Meng in een grote kom de bloem met de kwark, spinazie, een snuf zout en de eieren.
  3. Kneed op een met bloem bestoven aanrecht tot een zacht en soepel deeg. Voeg indien nodig extra bloem toe als het deeg nog te waterig is.
  4. Verdeel het deeg in kleine balletjes. Bebloem je handen en leg op een bakplaat om 10 minuten te rusten.
  5. Halveer de cherrytomaten en snijd de gewone tomaten in blokjes. Leg in een ovenschaal samen met de ui en knoflook. Meng met de 2 soorten azijn, suiker en een snufje zout. Rooster het geheel 15 minuten in de oven.
  6. Breng een pan met gezouten water aan de kook. Voeg de gnocchi toe en laat ongeveer 3 minuten koken, totdat ze boven komen drijven. Haal met een schuimspaan uit het water en zet apart.
  7. Smelt in een grote koekenpan de boter en bak hierin de gnocchi nog 3 minuten.
  8. Serveer met de tomaten uit de oven, pistachenoten en de verse basilicumblaadjes.

Smakelijk eten!

 

Laat een bericht achter